Kategorier
Tv

Såpeopera i tredje potens

Tv-kanalen Fem har fått mye kjeft, men gå ikke glipp av tv-serien Big Love. Der får såpeoperaen nye konfliktmuligheter når hovedpersonen har tre koner. Og gled eder til krimserien The Wire kommer på NRK.

big_love_hbo.jpg


«Polygami lærer oss å bli uselviske,» sier Nicolette Grant (Chloë Sevigny), den andre av de tre konene til Bill Henrickson (Bill Paxton) i tv-serien Big Love. Dette er nyeste tilskudd i familien til seriemester HBO, og med familie og arbeidsliv i fokus er dette et klart forsøk på å ta opp hansken etter Seks fot under, serien som står igjen som en av tidenes beste, mest originale og modigste såpeoperaer.

Fra California til Utah
Henricksons butikkjede har ikke samme schwung som Fisher-familiens begravelsesbyrå, og etter en sesong er det for tidlig å si om Big Love matcher forgjengerens miks av homoseksualitet, sex-avhengighet, utroskap, dop, død og intriger. Men den forsøker i alle fall.

Vi forlater det liberale California og drar til det konservative Utah, der vår mann Bill prøver å forene det beste fra to verdener: Et moderne forstadsliv som businessmann, pappa og ektemann i Salt Lake City, kombinert med flerkoneriet som praktiseres i det landlige og gammeldagse mormorsamfunnet han stammer fra. Han må holde nysgjerrige og skeptiske naboer på armlengdes avstand og håndtere fiendskapet med sin kriminelle og gammeltestamentlige patriark av en svigerfar, skummelt godt portrettert av eviggamle Harry Dean Stanton, men dette er bare begynnelsen.

De hverdagslige konfliktene i kjernefamilien står selvsagt i sentrum, og for en såpeopera gir det uante muligheter å fylle huset med tre rivaliserende koner, sju barn og utallige slektninger. Stantons rollefigur har 31 barn og 187 barnebarn, og en yngstekone på 14 år.

Konservative og religiøse
Seriens skapere, de homofile manusforfatterne Mark Olsen og Will Scheffer, styrer elegant unna parodien og satiren i skildringen av en politisk konservativ og dypt religiøs mormonerfamilie i Midtvesten. Dette er forfriskende i en tv-verden der politisk liberale ateister i storbyer som Los Angeles og New York ofte får helterollene, og som i The Sopranos og Seks fot under er seriens hovedfokus å utforske mellommenneskelige forhold, kriminalitet, tro og sex i en verden som forener det bisarre og uvante med det hverdagslige og lett gjenkjennelige. Gud er i detaljene også i Salt Lake City, for du har neppe tenkt på mobiltelefonregningen, forhandlingene om sengehygge og fritid som oppstår med tre koner.

Bill må bestille viagra for å holde tritt med kravene, mens de tre damene stadig havner i konflikt når de skal sortere hjemlige plikter med egne ambisjoner utenfor husenes 12 vegger. I tillegg tiltrekkes eldstesønnen av farens yngste kone raskere enn du kan si «ødipuskompleks», mens den eldste datteren rives mellom egne røtter og venninnenes løsslupne festliv.

Best på dvd
Andre sesong av Big Love går i høst på Canal+, mens den første går på Fem, men som med andre blinkskudd som The Wire, Rome og Entourage var den tilgjengelig på dvd før tv-kanalene fikk ut finger’n.

Den dyptpløyende krimserien The Wire er det fortsatt bare svensk tv som bryr seg om, selv om den nå skal være på vei til NRK, men seriens enorme persongalleri og mange røde tråder gjør dvd-inntak nesten nødvendig.

wire.jpg

I sesong tre vender vi tilbake til narkobaronene som forsuret politiets hverdag i første sesong, utvidet med et ganske kynisk syn på politiske intriger og maktkamp. De største gangsterne skjuler seg i styrerom og private bedrifter, mens en ambisiøs lokalpolitiker må mønstre alt han har av opportunisme og kynisme i sin jakt på ordførerens skalp. Samtidig oppretter en politisjef Baltimores versjon av Plata i et forsøk på å begrense narkorelatert hverdagskriminalitet i sitt distrikt, noe som fører på til både uønskede og positive bieffekter.

Tredje sesong er litt tråere enn foregående episoder, og opphenget i byråkrati, politirutiner og intern maktkamp får den iblant til å minne om papirtørre Drapsavsnittet fra NRKs Åpen post. Men sammenlignet med The Wire minner fortsatt de fleste andre krimserier mest om barne-tv.

MARK V. OLSEN og WILL SCHEFFER
Big Love: The Complete First Season
HBO Video/Warner (2007), 643 min.

DAVID SIMON
The Wire: Sesong 3
HBO Video/Warner (2007), 703 min.

Opprinnelig publisert i Ny Tid nr. 17, 2007.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Såpeopera i tredje potens”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..