Kategorier
Film Musikk

Disneys nye popverden

Har du ikke hørt om Hannah Montana, Vanessa Anne Hutchinson eller Ashley Tisdale henger du sørgelig etter. Disney har tatt stålgrep på pop rettet mot «tweens»-markedet, og 5. oktober har High School Musical 2 norgespremiere på Disney Channel.

11785380.jpg

«This is the start of something new,» synger Zac Efron og Vanessa Anne Hudgens i Disney-filmen High School Musical. Efron spiller fotballhelten Troy, mens Hudgens er den sjenerte og skoleflinke Gabriella, og sammen utfordrer den uvanlige duoen tvillingene Ryan og Sharpay Evans om hovedrollene i skolens prestisjetunge musikal. Feiden setter ikke bare East High School i Albuequerque på hodet, men også den amerikanske film- og popbransjen.

Med 1,2 millioner solgte dvd-er på seks dager ble High School Musical tidenes raskest selgende tv-film, og etter en treg start toppet filmmusikken Billboard-lista, og har til nå solgt rundt fire millioner eksemplarer i USA. Skuespillerne ble sendt på turné, der både Vanessa Anne Hudgens og Ashley Tisdale (som spiller Sharpay Evans) fikk lansert sine solokarrierer. Disney-konsernet har klort seg fast i barnepopmarkedet, og akter ikke å gi slipp.

Båndene mellom Disney og popbransjen er ikke nye, med popklassikere som «When You Wish Upon a Star», «Heigh Ho» og «Hakuna Matata» på rullebladet. Britney Spears, Justin Timberlake og Christina Aguilera har alle bakgrunn fra tv-programmet Mickey Mouse Club, men Disney er nå blitt flinkere til å sko seg på at grensene mellom barne- og popkultur er blitt utydeligere. Når platesamlinger som Hits For Kids proppes fulle med Sugababes og Gwen Stefani, er det heller ikke rart at musikk som sikter mot barna påvirkes av dagens største popstjerner.

High School Musical er spekket med tyggegummipop, hiphop, r&b og inderlige ballader, mens 21 år gamle Ashley Tisdale tar sin «bad girl»-stil et skritt videre i solodebuten Headstrong. Her svinger hun rumpa ut på hiphop-klubben, og gir oss et pop-opportunistisk album skreddersydd for en verden der Britney, Gwen Stefani og Nelly Furtado har gjort hiphop-produsenter som The Neptunes og Timbaland til popadel. På den andre siden satser Disney på radiovennlig gitarrock i skolen etter Ashlee Simpson, Hilary Duff og Kelly Clarkson i tv-serien Hannah Montana, der plata nettopp debuterte på VG-lista og serien går på Disney Channel i Norge. Her møter vi skolejenta Miley Stewart, som lever et dobbeltliv som popstjernen Hannah Montana etter skoletid.

Vanvittig populært nå som en hel generasjon drømmer om å vinne i Idol, eller i det minste Singstar på PlayStation, og den 14 år gamle hovedrolleinnehaveren Miley Cyrus er artig nok datteren til countrysangeren Billy Ray Cyrus, herostratisk berømt for 1992-slageren «Achy Breaky Heart». På plata får vi til og med en duett.

Diverse artister
High School Musical DVD
(Disney)
Filmen som kickstartet Disneys inntog på poplisteneDiverse artister

Hannah Montana: Soundtrack
(Disney/EMI)
Barnas nye heltinne. Billy Ray Cyrus, alt er tilgitt!

Ashley Tisdale
Headstrong
(Warner)
Kan hun bli den nye Britney, eller er dette for bråmodent for fansen?Opprinnelig Publisert i Ny Tid 23. februar 2007.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Disneys nye popverden”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..