Crackepidemien på 1980-tallet har snudd populærkulturen på hodet. I dag er den gatesmarte narkolangeren en global antihelt, og nå går historien om verdens ledende crackprofessor også til Hollywood.
I første episode av krimserien The Wire får vi umiddelbart sympati for narkolangeren D’Angelo Barksdale, da han blir degradert fra høyblokk til lavblokk av Stringer Bell, nestkommanderende i gjengen som kontrollerer dopsalget i Baltimore. Stringer Bell utdanner seg innen økonomi og har Adam Smith i bokhyllen, mens D’Angelo blir stadig mer skeptisk til den brutale volden som er nødvendig for å holde på makten i området.
Den hyllede krimserien er ikke det eneste eksempelet på hvordan den menige narkolangeren er blitt en kjærkommen figur innen film, tv, musikkindustrien og krimromanen. Tv-serier som The Wire og The Shield forteller usminket og nyansert om den endeløse kampen mellom cracklangere og politietterforskere. På filmfestivalene står gangsterfilmer fra Sør-Afrika, Venezuela, Danmark, Italia og Brasil i kø, og innen hiphop er «crack-rap» nærmest en egen sjanger, båret frem av bestselgende artister som T.I., Young Jeezy og Rick Ross. Den aggressive, kreative og lovløse selgeren – hustleren – født av fattigdom og ambisjoner, er blitt en global antihelt.
– Dette handler om et ønske om å ta kontrollen over eget liv og egen økonomi, sier Sudhir Venkatesh, professor i sosiologi og afrikanskamerikanske studier ved Columbia University, og verdens kanskje ledende autoritet på crackselgende gategjenger.
Les resten av saken her.
Ett svar på “Kulturcrack”
[…] og realismen som er de amerikanske tv-serienes store styrke. Den amerikanske sosiologen Sudhir Venkatesh pleide å se The Wire sammen med kriminelle gjengledere i Chicago, som drømte om en lignende […]