Nattsvarte noveller

Har du alt av Martin Kellerman? Nettopp oppdaget Simon Gärdenfors? Vel, da er det tid for å bli kjent med Henrik Bromander.

Martin Kellermans Rocky hører hjemme i en lang tradisjon med svenske serieskapere som forener amerikansk undergrunn, skandinavisk sosialrealisme og absurd humor. Vi snakker om godfolk som Gunnar Lundkvist, Joakim Pirinen, Max Andersson, Charlie Christensen og Mats Jonsson, og nå er generasjonen født på 1980-tallet på frammarsj. Fremst i køen står kompisene Simon Gärdenfors og Henrik Bromander.

Sistnevntes Tidigt på morgonen er en samling bekmørke tegneserienoveller, stort sett om folk som har meldt seg ut av samfunnet av en eller annen grunn. Ekteparet som sier opp jobben for å bruke all tid og penger på å gjøre de siste dagene til deres kreftsyke sønn så lykkelige som mulig. Enkemannen som i desperat sorg velger å dykke til Estonia-vraket for å finne sin døde kone, og den innesluttede tenåringsgutten som bare blomstrer opp når han får pusle med sitt sofistikerte demningsprosjekt inne i skogen.

På sitt beste skaper Bromander den samme følelsen av snikende uhygge som i Bjarte Breiteigs mørke noveller, om da Breiteig hadde vært fostret opp på skandinavisk rølpehumor og amerikansk undergrunn. For i motsetning til tradisjonell novellekunst løper Bromander ofte løpsk i sin flørt med seksuelle tabuer, noe som iblant kan virke påklistret og bevisst sjokkerende. Streken er grisete og langt fra anatomisk korrekt, men serieskaperen veier opp for sine tekniske svakheter med en særegen vilje og evne til å fortelle om menneskeskjebner vi sjelden møter i tegneserienes verden.

Henrik Bromander
Tidigt på morgonen

(Galago)
3/5

Opprinnelig publisert i Rocky nr. 1, 2008.

2 kommentar

  1. […] nummer 95 en illustrert novelle av skrekkmesteren John Ajvide Lindqvist, serier av Lars Sjunnesson, Henrik Bromander og Jeffrey Brown og en utklippsdukke av Robert Smith i The Cure med […]

  2. […] Bromander her, og sjekk også ut den andre av vårens mest oppsiktsvekkende svenske […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: