Kategorier
Musikk

Grungeveteranene

Sexshow, sexschmow. Dagens konsert med Mudhoney er en av de beste grunnene for Storåsfestivalens eksistens, og de gamle grungeheltene fra Seattle gir fortsatt ut bra plater.

Mudhoney
Since We’ve Become Translucent
Sub Pop 2002
5 av 6

Hvem hadde ventet at grunge-gudfedrene Mudhoney kommer med sitt kanskje beste album 13 år etter debuten? I alle fall ikke jeg, så derfor kom dette 2002-comebacket som en usedvanlig deilig overraskelse.

For etter at Mudhoney ga ut mammut-samleplata March To Fuzz i 2000 og bassist Matt Lukin takket for seg, tydet det på at fuzzdemonene hadde takket for seg etter en lang og innflytelsesrik karriere. Seattle-bandets røtter kan spores helt tilbake til tidlig 80-tall.

Mark Arm sang i mytiske Green River (forløperen til Pearl Jam og Mudhoney), og med en miks av frekk punk, garasjerock, Black Sabbath-metal og Stooges-jamming ble Mudhoney det første Seattle-bandet som vakte oppsikt i Europa – og plateselskapet Sub Pops første suksess. Men selv om Mudhoney ble plukket opp av Warner akkurat idet grunge eksploderte, var de for sære og ujevne til å bli store.

Nå er Mudhoney hjemme igjen hos Sub Pop, og vender tilbake i triumf som gudfedre for en ny generasjon Seattle-punkrockere med band som The Catheters, Murder City Devils og Pretty Girls Make Graves.

Mudhoneys musikalske univers har aldri stått stille, selv om det er lett å tro det. Nytt av året er bruk av blåsere på flere spor, mens «Our Time Is Now» beveger seg overraskende langt inn i bluesrock-land. Men dette handler først og fremst om psykedelisk og skitten punkrock med seig fuzzgitar og Mark Arms hese, nasale og noe brekende sangstemme.

Mudhoney har også klart å bremse sin ustoppelige lyst for retningsløs jamming, tullball og dårlige musikalske vitser, noe som faktisk gjør dette til et av bandets beste og mest helhetlige album. «Our time is now», synger Mark Arm – og det er nesten så du tror han har rett.

Mudhoney
Under A Billion Suns

Sub Pop 2006
4/6

Ta på deg tømmerhoggerskjorten, sprett en kasse øl og spill noen plater med Screaming Trees, Tad, Soundgarden og Alice In Chains! Mudhoney fortsetter grunge-comebacket de innledet med 2002s strålende Since We’ve Become Translucent, og overser vi en blåserseksjon og økt politisk bevissthet er dette en tidsreise tilbake til 1991.

Det føles helt logisk at det er Mudhoney som holder grungefanen høyt hevet i 2006, for de har alltid vært motstrøms. Vokalist Mark Arm var med i urgrunge-bandet Green River på 1980-tallet (sammen med Pearl Jams Jeff Ament og Stone Gossard), og Mudhoney var det første Seattle-bandet som vakte oppsikt i Europa og fikk suksess på plateselskapet Sub Pop.

Men da grunge ble feberhett i 1992 og Mudhoney fikk kontrakt med Warner, klarte de aldri å bli rike på suksessen. Derfor er det naturlig at de nå er tilbake på Sub Pop idet grunge bare er et vagt minne for de fleste. Under A Billion Suns er kanskje intet mesterverk, men skitten moro for alle fans av seig punkrock.

Anmeldelsene sto opprinnelig på trykk i Dagsavisen og Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Grungeveteranene”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..