Kategorier
Intervjuer Musikk

Kong Håkan den største

Håkan Hellström dyrkes som gud, konge og superhelt på et vis de fleste norske artister bare kan misunne ham. Fredag 8. august holder svenskekongen igjen hoff på Øyafestivalen.

Følgende tekst er en reportasje fra Håkan Hellströms konsert på Rockefeller i 2001, da Håkan-feberen herjet som verst i Norge. Tidligere i år ble artikkelen faktisk plukket ut til en svensk antologi med Håkan-journalistiskk satt sammen av musikkblekka Sonic. Mer info om Håkan Hellström: Texter om ett popfenomen her.
____

Det var i de dager da Gud kom til Rockefeller for å spille sine sanger. Slik lyder evangeliet om Håkan Hellström, ifølge superfan Andreas Rimala Jensen (20).

– Det er trykkfeil på billetten min: Det står Håkan Hellström, men det skulle stått Gud, sier han sporenstreks.

Sammen med en håndfull andre fans varmer han opp på puben Møllers før Rockefeller-debuten til Göteborgs store sønn.

Til himmelen
Og Andreas får svar på tiltale da Håkan entrer scenen en time senere: «Det enda jag kan erbjuda er i kveld er en enkeltbillett til himmelen», sier han. Andreas takker ja uten å blunke.

– Å synge med til Håkans musikk er den beste naturlige rusen jeg kan få, sier han.

Tilbake ved bordet på Møllers:

– Håkan synger om mislykkede «white trash»-folk fra Skandinavia; det er noe vi alle kan kjenne oss igjen i, mener Marit Næsheim (19).

«Dette er låter som er blitt til i en liten boble av et liv i Göteborg. Så har låtene trengt seg ut av boblen og inn i andre menneskers liv,» har Håkan forklart til Aftenposten Aften tidligere. Marit er ett av disse menneskene.

– Går du inn i hvilken som helst kafé og synger «lillebror», er det alltid noen som svarer i den andre enden av lokalet.

Marit viser til sangen «Känn ingen sorg för mig Göteborg», der Håkan synger «lillebror, bli inte som jag när du blir stor».

Gjengen rundt bordet liker norske band som BigBang, Turboneger, Motorpsycho, Euroboys og Silver – men ingen treffer med tekstene slik Håkan gjør.

– Det svenske språket hverdagsliggjør alt, og får tekstene til å virke mye nærere og mer ekte. Synger du på norsk, låter det fort pretensiøst, synes Marit.

– Håkan Hellström beskriver den skandinaviske urbane fremmedgjøringen. Det er noe med tekstene som får frem det desperate som ligger i den skandinaviske friheten, skyter Benjamin Endré Larsen (19) inn – til vill jubel og applaus fra en imponert gjeng rundt bordet.

– Håkan hadde sparket til deg. Dette handler om dans og glede, parerer Andreas.

Fjortisfølelse
På Rockefeller snuser en ung jente sin venninne i armhulen – lukterhun svette? Jenta rister på hodet, og venninnene er klar for en drøy time med hendene jublende i været. Det er pensum på Håkan Hellström-konsert.

– Det känns som hjartet vil sjunga i kveld, sier Håkan da konserten starter.

En time senere slutter han selv å synge i «Jag var bare inte gjord för dessa dar» og «Vi två, 17 år». Det overlater han til publikum.

«Vi är förlorare/Vi två» synges det med sure og rene stemmer, før Håkan gir seg. Han har spilt alle sangene han kan.

– Tack så mycket Oslo, tack för stödet. Tack for det här året.

Og Marit Næsheim er både svett og imponert:

– Jeg er målløs. Dette vekker fjortisen i oss alle. Det er så god musikk at jeg ikke kan gjøre annet enn å stå og hyle.

Siste ord får Håkan:

«Vinden hållar tal vid en hamburgerbar/Den har blåst sig trött og alla flickor har gått hem». (fra «Nu kan du få mig så lätt»)

Ydmyk helt
Håkan Hellström er forundret og ikke så rent lite ydmyk over suksessen.

– Jeg lever fortsatt i min lille boble, sier han.

Nøyaktig et år etter solodebuten forundres Håkan Hellström over at et fullsatt Rockefeller kan alle sangtekstene hans.

– Det er helt ufattelig. Det har gått veldig fort her i Norge, og jeg lurer fælt på hvem alle disse menneskene i publikum er. Jeg treffer jo aldri noen av dem, men det som slår meg når jeg står på scenen er hvor forbausende normale de ser ut. Nesten for normale til å like en som meg.

«The Smiths reddet mitt liv da jeg gikk på ungdomsskolen», har Hellström sagt tidligere. Nå opplever han selv å bli dyrket.

– Da jeg var i tenårene var musikk det eneste som betydde noe, og slik er det fortsatt. Jeg tror den aller beste popmusikken er og blir det viktigste for deg – en slags oksygenmaske.

– Noen ser på deg som Gud?

– Da blir jeg litt skremt. Det er i så fall en latterlig gud, en spinkel og svak gud. En gud som synger om hvor dårlig han er, og hvor mye han mislykkes, ler Hellström.

Etter årets siste spillejobber, planlegger Håkan å oppfylle sin mangeårige drøm om å dra til Brasil. Etter det står ny plate for tur; men det blir med «moderbandet» Broder Daniel.

– Jeg kan aldri bli ferdig med Broder Daniel. Men Rio er førsteprioritet akkurat nå.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften 17. oktober 2001, trykket igjen i Håkan Hellström: Texter om ett popfenomen (Sonic 2008).

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Kong Håkan den største”

[…] Det er viktig å huske at Timbuktus gjennombrudd ikke bare kom som følge av solide plater, men vel så mye av intens turnering med det gnistrende bandet Damn. Det var spillejobbene mellom The Botten is Nådd (2003) og Alle vill till himmelen, men ingen vill dö (2005) som førte rapperen opp på stjernehimmelen med andre norgesvenner som Bob Hund, Kent og Håkan Hellström. […]

[…] «The Day I Was There»-serien er bøker som gjenforteller karrieren via øyenvitneskildringer, presentert i kronologisk rekkefølge. Det kan minne litt om det svenske magasinet Sonics kortlivde bokserie med «texter om ett popfenomen», som samlet anmeldelser og intervjuer om artister, og der jeg også hadde gleden av å delta i boka om Håkan Hellström med denne saken. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..