Kategorier
Musikk

Gotisk country

Okkervil River er en av de beste hemmelighetene på Øyafestivalen i år. Ser jeg deg på Sjøsiden torsdag kl. 16.35?

Okkervil River
Black Sheep Boy
Jagjaguwar/Virgin/EMI 2005/2006

Texas-bandet Okkervil River har bygd opp en kultstatus etter fire album, og nå vil Virgin få 2005s Black Sheep Boy ut til massene takket være en avtale med plateselskapet Jagjaguwar. Dette er episk countryrock med gotiske kanter og rik instrumentering; et sted mellom Bright Eyes, Wilco og Drive-By Truckers. Vokalist Will Sheff synger småsurt og energisk, og dette konseptalbumet om familiens svarte får passer utmerket som soundtrack til Tristan Egolfs drivende roman Kongen på fyllinga. Med åtte låter sterke Black Sheep Boy Appendix som bonus-cd er dette en flott pakke.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende 16. mai 2006.

Okkervil River
The Stage Names
Jagjaguwar/Tuba 2007

The Cure har bare gitt ut to album i løpet av det siste tiåret, men goth-ikonet Robert Smith kaster fortsatt like lange skygger over alternativrocken som hans tvillingbror Sandman gjør over amerikansk fantasy-tegneserier. Både numetal- og emoscenen skylder Smith et livsforbruk av eyeliner, men når hørte du sist et countryrockband tungt inspirert av bandets tidløse gothpop? På sitt femte album høres Austin-bandet Okkervil River fortsatt ut som om The Cure er blitt tvangsflyttet til en småby i Texas og mobbet av cowboyene.

The Stage Names er ikke like episk som gothcountry-konseptalbumet Black Sheep Boy, men er lysere, lettere og mer fengende – altså gruppas popalbum. Selv om det fortsatt er nok av tårer i øyekrokene, som når frontmann Will Sheff i «Our Life is Not a Movie or Maybe» synger «it’s just a life story, so there’s no climax».

Okkervil River er fortsatt sørgelig underkjent i Norge, men fans av Bright Eyes, Wilco og Drive-By Truckers bør følge med i timen. Ekstra pluss for låttitler som «You Can’t Hold the Hand of a Rock an Roll Man» og «Our Life is Not a Movie or Maybe».

Opprinnelig publisert i Rocky 2007.

Okkervil River
The Stand-Ins
Jagjaguwar/Tuba 2008

Og allerede nå i september kommer faktisk oppfølgeren til The Stage Names. Dette var opprinnelig ment som et dobbeltalbum, og som du ser dersom du legger det nye coveret rett under det andre danner de to platene en helhet. Det høres også, og nå er det sannelig på tide at flere får ørene og øynene opp for disse texanerne.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Gotisk country”

[…] Okkervil River: Gotisk country Posted on juli 1, 2010 by oyvindholen Torsdag 1. juli spiller Roky Erickson og Okkervil River på Sentrum Scene. Historien om den legendariske frontfiguren i 13th Floor Elevators tør være kjent, så derfor kjører jeg en reprise på denne Rocky-saken om Okkervil River (og Shout Out Louds). Mer om Okkervil her. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..