Kategorier
Musikk

Klampen i bånn

Torsdag 7. august kjører Turboneger en ønskereprise på Apocalypse Dudes. På tide med en reprise av anmeldelsen min også da.

Turboneger
Apocalypse Dudes
Virgin 1998
6/6

Hva får du om du brygger i hop Iggy and The Stooges, Sex Pistols, Kiss, Black Flag, Mudhoney, Spinal Tap og Mötorhead? Svar: Et illeluktende serum som bør inntas i små mengder, som Bamses dunderhonning eller trollmann Miraculix’ styrkedråper. Men i motsetning til superstyrke forvandler serumet deg til et helvetes rock’n’roll-dyr. Turboneger har fått i seg en overdose av dette heksebrygget.

Bråkebøttene og provokatørene i Turboneger har faktisk holdt på helt siden 1989, og med sin fjerde plate tar det fullstendig av. Apocalypse Dudes bør igjen sette Oslo-undergrunnen på dagsorden, et overflødighetshorn av tøffe riff, slagordstunge refreng, gitarsoloer og tåpelige tekster og oppførsel.

Først og fremst er plata en påminner om hva som er moro med rock’n’roll: Her kan du digge rått, spille luftgitar, synge med og hoppe rundt uten skam.

Turboneger årgang 1998 har et overraskende rent og klart lydbilde, som kler gruppas meloditeft og energi godt. Knut Schreiner (Kåre & The Cavemen) står frem som en durabelig gitarhelt, samtidig som gitarleken aldri tipper over til det sjøldiggende. Men det som virkelig hever Turbo-gutta til topps er humoren og selvironien. Gruppas rumpefikserte homo- og dongeri-image tar vel ingen alvorlig, og det er bare overflaten.

Plata åpner med den pompøse «The Age Of Pamparius», som i virkeligheten er en uforbeholden hyllest til Pål Pots egen pizzasjappe «Pamparius» på Kolbotn. Og i cowboyhomo-hyllesten «Prince Of The Rodeo» velter det over med mutert rockabilly, «redneck»-vokal, hylende gitarer og bongo-trommer, samt en tekst vi ikke kan gjengi her.

Apocalypse Dudes er Turbonegers kroningsverk. Vi gratulerer!

Opprinnelig publisert i Osloposten 1998.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Klampen i bånn”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..