Kategorier
Musikk

Gnistrende mørkemenn

Vi mimrer om Turbonegers forrykende comebackkonsert på Hultsfred 2002.


Turboneger er bedre enn noensinne og leverte en forrykende oppvisning i punkrock på Hultsfred i 2002.

Turboneger
Pampas-scenen, Hultsfredfestivalen
6/6

Et av medlemmene i det svenske punkbandet Randy sa det best: «Her har jeg skrytt av svensk rock i tre dager, og så kommer Turboneger og overkjører alle. De er rockens svar på Bjørn Dæhlie».

Euroboy, Rune Rebellion, Chris Summers, Pål Pot Pamparius og Happy Tom har ikke stått på samme scene siden «Get It On» ble framført under en hyllestkonsert i Hamburg i fjor. Og det er hele tre og et halvt år siden vokalist Hank von Helvete var med.

Spenningen var stor foran konserten natt til søndag: Ville bandet klare biffen eller ville det ende som en sørgelig og småtrist gjenforening i stil med Sex Pistols og Velvet Underground?

Lukten av storhet
Allerede fra introduksjonstonene fra The Lightning Seeds’ «Football’s Coming Home» luktet vi storhet, men hadde vel egentlig ikke tort å håpe på et så hardtslående Turboneger. Bandet var samspilt som aldri før og Hank var i fin form – om enn noe andpusten – og slang meldinger til publikum på både svensk og norsk: «Har ni saknat mig? Var ni rädda att jag skulle dö?» sa han etter åpningslåten «The Age of Pamparius» og kastet seg ut i «Selfdestructo Bust».

Og Turbo leverte en husker du-pakke av dimensjoner, og så deilig det var å oppleve et band som ikke skal prakke på en noen nye låter – bare klassikere på rekke og rad. Rune Rebellion stiller i snekkerbukser, Knut «Euroboy» Schreiner overbeviser som gitarhelt og Happy Tom har en roadie som fortløpende løper fram med erstatning for seilerhatten han gjentatte ganger kaster ut til publikum.

Setter fyr
Turboneger har på ingen måte oppfunnet kruttet, men de vet hvordan de skal sette fyr på det de har. Låtene kan oppleves som en destillasjon av, parodi på og hyllest til tungrockhistorien: Det er pompøst, fengende, sprøtt, tøft og vanvittig moro. Si hva du vil om musikken og tekstene, men svært få norske band klarer å vise seg fram med så stor autoritet og kraft på en stor scene som Turboneger akkurat nå.

«Sola skinner ikke mer, mørket har senket seg over Hultsfred», freser Hank von Helvete. Mayhem var rocketrollet som sprakk i kveldssolen under Quartfestivalen i fjor, men klarer Turboneger en reprise vil mørket senke seg over Kristiansand 6. juli. Det er bare å glede seg, folkens!

Opprinnelig publisert i Dagsavisen 17. juni 2002.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Gnistrende mørkemenn”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..