Kategorier
Musikk

Natta rocken vant

Vi mimrer om Turbonegers fantastiske comeback på Quartfestivalen 2002.

KRISTIANSAND: Mens Turboneger skrev norsk rockehistorie natt til i går, jublet bandets gamle vokalist fornøyd som en av 10.000 tilskuere.

– Er det ikke deilig med rock, dere? spør Turboneger-vokalist Hank von Helvete.

Om rocken noen gang har vært død gjenoppsto den i Bendiksbukta natt til i går. Allsangen startet allerede over to timer før Turboneger gikk på scenen, og aldri tidligere har vel et norsk band solgt så mange t-skjorter, hatter og denimjakker med bandlogo på.

Kokte nesten over
– Jeg tisset på meg da bandet kom på scenen.

– Beste konserten i mitt liv.

Doug Tignor og Joyce Sakai har stiftet fanklubben Turbojugend i Lubbock, Texas og tok turen helt til Kristiansand for å være med på Turbonegers gjenoppstandelse.

Og de var ikke alene. Av norske artister er det bare a-ha, Sissel Kyrkjebø og Morten Abel som har spilt for flere mennesker, men da kokte det ikke over ivrig hopping og «bodysurfing» i mengden.

Og midtveis i konserten var det så hett at vaktene foran scenen nesten mistet kontrollen. Konserten sto faktisk i fare for å måtte avbrytes. Men Turboneger kom i mål, og mot slutten messer Hank von Helvete at det er på tide at publikum velge sider: For eller imot rocken. Mørke eller lys. Akkurat da virket det som Turboneger er kommet tilbake for å bli.

På nullpunktet
– Turboneger ga seg på toppen, og nå har endelig resten av verden skjønt det. De var grunge før grunge og glampunk før glampunk. Og jeg skal fortelle deg en ting: Turboneger vil bli det mest enorme bandet i hele verden fordi at de aldri har lagt seg ned for noen.

– Bortsett fra denimsponsor Levi’s?

Harald Fossberg ler sin råeste latter.

– Enterprise is the new loud!

Harald Fossberg arbeider som journalist i Aftenposten, men lørdag var han bare en av 10.000 Turbo-fans. Men der brorparten av Quart-publikummet neppe hadde hørt om Turboneger da de la opp, har Fossberg et helt spesielt forhold til gruppa. Tidlig på 90-tallet var han bandets vokalist.

– Du skulle ikke ønske det var deg som sang der oppe nå?

– På ingen måte. Turneen min med Turboneger er det forferdeligste jeg har vært med på. Da var bandet på nullpunktet. Vi var hatet av veggispunkerne og bodde på det slitneste og råtneste horehotellet i St. Pauli i Hamburg, grøsser han.

Nachspiel
Etter konserten: Turboneger har invitert til halvveis hemmelig nachspiel på studenthuset Vaskeriet der Mötley Crue, Metallica, Run-DMC og Queens of the Stone Age ljomer ut over lokalet før bandene Division Of Laura Lee og The Team Spirit gjør to minikonserter.

Turboneger er også på plass, men ser uforskammet hverdagslige ut utenfor scenen. Kanskje derfor vaktene beslaglegger Dagsavisens kamera med en gang vi er innenfor?

– Dere kan ikke ta bilde av oss uten denim, vet du, sier gitarist Rune «Rebellion» Grønn.

Men han tar seg tid til en kjapp kommentar om konserten.

– Etter alle skriveriene fikk vi ekstrem prestasjonsangst, men dette var fantastisk.

Og der står også Harald Fossberg. Var han fornøyd med comebacket?

– Jeg er redd jeg må bruke en skikkelig kritiker-klisjé: De leverte varene. De gjorde det de skulle og de gjorde det strålende.

– Men Princess Superstar (kvinnelig New York-rapper) var nesten like bra. Det var varelevering av høy klasse i går.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen 8. juli 2002.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

8 svar på “Natta rocken vant”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..