Kategorier
Tegneserier

Gonzo-jubel

Simons 120 dagar er noe av det heftigste og mest selvutleverende innen nordiske tegneserier noensinne.

Simon Gärdenfors befester sin stilling som nordiske tegneseriers «enfant terrible» med Simons 120 dagar, en 400 siders selvbiografisk roadmovie spekket med dop, sex, vold og hiphop. Han er like selvutleverende og ærlig som Joe Matt, men istedenfor den sedvanlige innadvendte serieskaperen er Gärdenfors en festglad b-kjendis med en parallell karriere som rapper i hiphop-gruppa Las Palmas, solid drag på damene, løsslupne holdninger til dop og et lettere forstyrret følelsesliv.

Ideen bak serien er at Simon i 120 dager skulle reise rundt i Sverige og overnatte hos folk som har meldt seg til tjeneste på nettsiden hans. Han får ikke lov til å overnatte mer enn to netter samme sted, og han får ikke lov å dra hjem til sin egen leilighet. Når flere av de frivillige «hotellvertene» har klare motiver for å huse ham (jentene vil pule, gutta vil feste) blir Simons 120 dagar noe av det heftigste innen både gonzoreportasje og selvbiografi som denne anmelder har lest innen nordiske tegneserier.

Simon råkliner med 16-åringer, snorter kokain, røyker hasj og eksperimenterer med psykedelisk dop, trues på livet, lurer svensk tv trill rundt, grisebankes av rohypnolkids og puler rundt mer enn tre årganger av Rocky til sammen. Når han i tillegg tvinger seg selv til å ofre det som kunne ha vært den store kjærligheten fordi drømmejenta står i veien for serieprosjektet hans, får serien også en mørk og ubehagelig undertone som gjør dette til sterk kost.

Simon Gärdenfors
Simons 120 dagar
Galago
4/5

Opprinnelig publisert i Rocky nr. 4, 2008.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..