Kategorier
Tegneserier

Politisk absurdisme

Fabian Göransons Kirurgi viser viser en ung serieskaper med stålkontroll over faget sitt.

Da Martin Kellerman (Rocky) dro til Barcelona, kom han hjem med en sedvanlig dose stripeserier om fyll, skitprat og mislykket sjekking. Når kollega Fabian Göranson, f. 1978, lager tegneserie om Barcelona, får vi derimot spinnville konspirasjonsteorier om selvmordsbombere, alkoholikere, smågodt og arkitekten Antoni Gaudís forsøk på å komme i kontakt med sin avdøde kone, ved å få reist okkulte bygninger og katedraler i den spanske byen.

Göranson brakdebuterte med tegneseriereportasjer fra Frankrike, Sveits, Argentina, Guatemala, Bolivia og Colombia i albumet Gaskriget (2006), der han viste fram sin lovende miks av personlig journalistikk, satire og politisk slagkraft. Nå sniker han seg unna «det vanskelige andrealbumet» med en samling vitsetegninger, striper og lengre serier fra de siste ti årene, hentet fra blekker som Galago, Ordfront magasin, Arbetaren og Ernie.

Göranson tilhører en erketypisk svensk satiretradisjon, preget av svart absurd humor à la Max Andersson og Joakim Pirinen, samt de underfundige skråblikkene til Jan Stenmark. Legg til en dose av det ungdommelige engasjementet og harmen til den politiske venstresiden, samt en dose fatalistisk politisk satire i slektskap med Karstein Volles Fakta fra verden, og du begynner å nærme deg. Denne samlingen viser en ung serieskaper med stålkontroll over faget sitt, men vi venter fortsatt på at Göranson skal fortelle en historie som virkelig griper tak i hjerterota vår.

Fabian Göranson
Kirurgi
Galago/Ordfront
4/5

Opprinnelig publisert i Rocky nr. 3, 2008.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Politisk absurdisme”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..