Kategorier
Tegneserier

En arabisk-amerikansk øyeåpner

Rasismen, stereotypene og fordommene mot arabere i USA stikker langt dypere enn terrorfrykten i kjølvannet av 11. september, mener libanesisk-egyptisk-amerikanske Toufic El Rassi i tegneserien Arab in America.

Tidligere i år ga Egmont ut Amerikansk kineser, Gene Luen Yangs fantasifulle utforskning av fordommene han opplever som kinesisk-amerikaner. Nå følger libanesisk-egyptiske Toufic El Rassi opp med sin fortelling om livet som arabisk-amerikaner.

For rasismen, stereotypene og fordommene stikker langt dypere enn terrorfrykt, påviser El Rassi, og fiendskapen etter 11. september 2001 var bare en kulminasjon av den økende mistenkeliggjøringen som skjøt fart da Saddam Hussein invaderte Kuwait i 1991. Selv i Star Wars dominerer fordommene, bare tenk på vannpiperøykende Jabba the Hut med sitt harem eller de ondskapsfulle beduinene kalt Tusken Raiders.

El Rassi er født og oppvokst i et blendahvitt nabolag i USA, er ikke troende muslim og kan ikke lese arabisk, men takket være Rage Against the Machine innleder han en radikalisering som skyter fart som følge av den økende antiarabiske stemningen i USA. Dette er et engasjert og personlig oppgjør med stereotypene og generaliseringen som preger konflikten mellom Vesten og den arabiske verden. Har du en viss kjennskap til konfliktbildet fra før sparker El Rassi inn en del åpne dører, for han er best når han konsentrerer seg om sin egen og andres hverdag som arabisk-amerikaner, og ikke legger ut på foredrag om historie og storpolitikk.

Som tegneserie er det også en del å utsette på håndverket og fortellerteknikken, og der Amerikansk kineser er en fullendt og finurlig historie, er Arab in America mer som et illustrert essay å regne.

Toufic El Rassi
Arab in America
Last Gasp
3/5

Opprinnelig publisert i Rocky nr. 4, 2008.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..