Kategorier
Tegneserier

Blødmisaurus Rex

Jeg «feirer» den andre Rex Rudi-boken med en god dose ambivalens. Røff rockehumor eller platte ordspill? Juryen er fortsatt ute.

Tomas Drefvelin
Rex Rudi 1: Hail hail rock ‘n roll
Egmont Serieforlaget 2006
3/6

Egmont står bak den beste presentasjonen av stripeserier i Nemi-bøkene, og fortsetter stilen i den første Rex Rudi-boken. Med forord, skisser, sensurerte striper, løpesedler og annet bonus, er dette en flott oppsummering av seriens første år, men boken understreker samtidig seriens svakheter.

Rex Rudi er både et band av kjøtt og blod og et tegneserieband, men Tomas Drefvelin sliter med å forene sine to verdener. Han tegner godt og levende, men tyr ofte til billige poenger og trøtte klisjeer når han skal være morsom.

De første stripene er preget av mer selvironi og realisme, men bare unntaksvis slipper leseren inn til bandets sjel. Det blir mye dum slapstick og dårlige ordspill, og det er påfallende mer energi, angst og selvinnsikt i forordet til Hank von Helvete enn i tegneserien.

Tomas Drefvelin
Rex Rudi: Juleturné tur-retur
Egmont Serieforlaget 2004

Heftet som virkelig satte standarden (for julehefter altså). Rockebandet Rex Rudi legger ut på juleturné i Norge, men havner på Deliverance-landsbygda. Samtidig drar bandets kjærester på hyttetur, og blir overfalt av ungkars-zombier. Masse blod og gørr, men godhjertet julestemning blir det likevel. Dessuten er det ikke antijul å halshogge zombier.

Tomas Drefvelin
Rex Rudi: Rock n’ roll jul
Egmont Serieforlaget 2003

Et godt eksempel på hvordan et julehefte kan gjøres. Ta en middels populær serie, og gi den muligheten til å boltre seg i et helt album og følgelig få en sjanse til å nå et større publikum.

Tomas Drefvelin er både frontfigur i rock’n’roll-bandet Rex Rudi, og lager en selvparodisk stripeserie om bandet for Nemi-bladet. Her har han tatt skrittet helt ut, og laget en historie i albumlengde med jul, Elvis, fyll, onde vaktmestre og nabokrangel som ingredienser. Intet mesterverk, men en sjarmerende blanding av Pyton, Gutta fra Calcutta og Disneys mer rebelske juletegnefilmer gir et hefte som oser julestemning (og en dose bakfyll).

Anmeldelsene er opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

8 svar på “Blødmisaurus Rex”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..