Kategorier
Hiphop Musikk

Ice Cube: Isbiten smelter ikke

Ice Cube anno 2008 gjør en god figur både på konsert og albumet Raw Footage. Men glem ikke det egentlige comebackalbumet, 2006s Laugh Now, Cry Later.

Det viktigste først: Gullperioden til Ice Cube var over i 1993. Han var den ledende rimsmeden i N.W.A., for deretter å gi oss flere sjokkerende gode soloplater: AmeriKKKa’s Most Wanted (1990), Death Certificate (1991) og The Predator (1992). Kjenner du ikke disse, er det bare å sette seg på skolebenken. Gamle fans kan derimot lese videre.

Etter 2000s svært ujevne War & Peace Vol. 2 mente mange at isbiten hadde smeltet. Ice Cube var blitt mer opptatt av Hollywood enn rapping, men da glemte man hans to hissige plater med gruppen Westside Connection. Nå tar han opp tråden etter denne gruppas Terrorist Threats (2003), og sparker hissig mot både yngre gangstarappere og George W. Bush.

Musikalsk er det en godkjent miks av kjente produsenter som Lil Jon og Scott Storch og og ferskinger, men dette er også blitt en litt klaustrofobisk Los Angeles-plate. Mest moro for west coast-fans, og dessverre tar Cube også i bruk en del av de mest forutsigbare sidene ved dagens hiphop, som intetsigende klubblåter og fjollete refrenger.


Ice Cube
Laugh Now, Cry Later
Lench Mob/Virgin/EMI 2006
4/6

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende 13. juni 2006.

Denne er også ufortjent oversett. Intet mesterverk, men artig for fansen.


Westside Connection
Terrorist Threats
Hoo Bangin’ Records/Capitol/EMI 2003
4/6

Ice Cube dannet i 1996 trioen Westside Connection med veteranene WC og Mack 10. Da var feiden mellom Øst- og Vestkysten på sitt hissigste, og albumet Bow Down var et illsint innspill i «krigen».

Siden har både Ice Cube og kompisene mistet mye fremdrift, og når trioen nå plutselig gjenforenes, er det med en solid dose gangsta-nostalgi. Siden sist er disse blitt gamle menn, og har langt fra den samme statusen som i 1996. Kanskje derfor er albumet ikke et nytt angrep på Østkysten, men dagens pysete poprappere – uavhengig av geografi.

Som Mack 10 sier i «So Many Rappers In Love»: «I refuse to turn r-a-p into r&b/You went from hardcore to pop, just to be on top/I give Cool J his props, and that’s where it stops».

Musikalsk er det selvsagt snakk om 90-talls gangstarap, men med forbausende få kjente produsenter i stolen. Terrorist Threats overbeviser ikke helt, men viser at veteranene ikke har mistet gløden.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften 20. januar 2004.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

23 svar på “Ice Cube: Isbiten smelter ikke”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..