Kategorier
Intervjuer Mat Tegneserier

Tegneseriens gourmeter

Tegneseriemat er fråtsing og maksimalisme satt i system. Vi ba noen av Norges beste kokker sette sammen en drømmemeny for Donald, Obelix og Dagobert.

 

– Man dør hvis man spiser et helt villsvin, sier Even Christiansen og skjærer av et lår av det 50 kilo tunge dyret med sverdet sitt.

 

Kjøkkensjefen på Kampen Bistro liker skarpe kniver, og han liker «Asterix». Det er 42 år siden norske lesere for første gang ble kjent med de tapre gallerne i den franske tegneserien. Eventyrene til Asterix og Obelix avsluttes alltid med en overdådig villsvinfest. Da er Obelix så sulten etter harde kamper med romere, gotere og vikinger at han fortærer et helt svin på egen hånd.

 

Christiansen har lest «Asterix» siden han var en Obelix-neve stor. Tegneserielesingen var eneste research før han stekte det 50 kilo tunge villsvinet fra Trysil.

 

Det er ikke så lett: Svineskrotten holder på å falle fra hverandre, og må surres i ståltråd.

 

Det drypper, ryker, og lukter like surt som fiskehandleren Hermetix’ råtne fisk. Tregulvet rundt grillen er såpeglatt av svinefett, men utfordringene til tross, Christensen tror virkelighetens gallere også helstekte villsvin over bål.

 

– Med et stort nok bål over lang nok tid, er ikke dette noe problem. Afrikanerne bruker stadig kokehull hvor de helsteker ting, sier Christiansen, og skriver opp dagens rett på menytavlen: Helstekt villgris med boulangérpoteter, rotgrønnsaker og syltede rødbeter til 235 kroner.

 

Men Christiansen selger ikke alle de 20 kiloene med spiselig kjøtt fra det middels store svinet. Favorittretten til Obelix kunne ha mettet 100 mennesker denne kvelden, anslår kokken. Vel å merke med tilbehør, noe Obelix aldri har vært særlig opptatt av.

 

– Gallernes tilbehør besto av det de fant. Det som var nærmest. Urter, nøtter og sikkert grynvelling. De var jo ikke så raffinerte og kultiverte som romerne.

 

Les resten av saken her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..