Kategorier
Musikk

Påsan: Usnobbete popbriljanse

Husker du Påsan, som ga ut to av 1990-tallets mest originale blinkskudd inen norsk pop? Nå planlegger han en uoffisiell relansering av debuten Communication/Kommunikasjon på CD-R, og alle hjerter gleder seg.

Oppdatert: Andrealbumet er på Spotify.

Påsan
Communication/Kommunikasjon

(Krusedull Prod. 1999)
5/6

Med «Inside/Outside» har Påsan, 20 år gamle Pål Henrik Lillevold, levert en av årets beste norske poplåter. Med hjelp av en skranglete trommemaskin, en tilbakelent og lys sangstemme og herlige småsure gitarakkorder er den blitt et utrolig fengende og sjarmerende blinkskudd. Og når store deler av Påsans debutplate også et lite oppkomme av gode ideer og friske innfall, er det bare å ønske Påsan velkommen i platebransjen.

Lillevold er en ekte popeksentriker, som synger, spiller og skrur på knotter med liten respekt for konvensjoner og tradisjoner. Han høres ut som Lars Lillo-Stenbergs lillebror, krysset med en sjangerforakt à la Beck og japanske Cornelius.

Sangene er enkle, nesten banale, men er til tider nesten genialt fengende. «Oh la la» drives frem av bongotrommer, et monotont gitarriff og en syk synthlyd, mens Lucky Luke-hyllesten «The Story of a Cowboy and a Cowgirl» mest av alt høres ut som en Neil Young-parodi med mye grom plystring. På side to bestemmer Påsan seg plutselig for å synge på norsk, og «Din, men ikke min» høres ut som den stammer fra Lars Kilevold tidlige 80-tallsplater.

Noe her er mest å regne som uferdig demomateriale, men det Påsan viser av talent og sjarm veier klart opp. Dessverre er denne LP-platen (ikke noe CD her, nei) trykket opp i et latterlig lavt opplag (100 kopier), så interesserte bør snarest spore den opp i nærmeste vinylbutikk.

Påsan
Jukebox
(Krusedull Prod. 2000)
5/6

Pål Henrik «Påsan» Lillevolds debutplate Communication/Kommunikasjon rommet én sinnssyk bra popslager, «Inside/Outside». Men resten av platens enkle melodier, naive lydkollasjer og groovy instrumentaler bar klart bud om at et nytt talent hadde blomstret opp i musikk-Norge.

Jukebox følger bare et drøyt halvår etter debuten, og her beviser Påsan at «Inside/Outside» ikke var noe tilfeldig blinkskudd. For nå står popblomstene nesten i kø, lån bare et øre til innertieren «Drive To The End of Time» eller «Electric», der Påsan for alvor høres ut som sønnen til Beck. Disse to fortjener å bli spilt i hjel på radioen fremover. Og «Move Along And Be So Strong» og «Time To Say Goodbye» holder skansen, i form av enkle og nedstrippede popballader.

For selv om Jukebox absolutt høres hjemmesnekret ut, er det nettopp denne enkle, usnobbete og uhøytidelige innpakningsformen som gjør Påsan til noe unikt innen norsk pop i dag. De fleste større norske plateselskap ville aldri gitt ut noe så demopreget som dette, bare et minutts produksjon av en Lene Marlin-sang har trolig kostet mer enn hele Jukebox. Men Påsans poplåter er så sterke at jeg faktisk synes de tjener på den litt rustne innpakningen.

Trommemaskinen høres ut som den er funnet nedstøvet på et loppemarked, mens Påsan gitar- og tangentspill er utpreget enkelt og lite briljerende. Flere av sporene er bare bygget opp rundt enkle riff og litt nynning/småsynging. «Påsan Is Going Down» høres mest ut som det er spilt inn mest Påsan synger i dusjen.

Men det geniale er at jeg nærmest føler meg tvunget til å nynne med. Melodiene er så genialt enkle, fengende og søte, at du ikke kan unngå å bli sjarmert og må smile med. Og det er nettopp den følelsen du bare får av virkelig god popmusikk.

Før jeg tar helt av her, må det i sannhetens skyld sies at det fortsatt er en del spor som bare ender opp som småfinurlige instrumentalsnutter og flere vil kanskje føle seg snytt av et album som bare varer drøye halvtimen. Når Jukebox slippes på CD i februar, kan Krusedull kanskje spandere noen bonusspor hentet fra debuten (som ikke er sluppet på CD).

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Påsan: Usnobbete popbriljanse”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..