Kategorier
Tegneserier

Nerdenes konge

I anledning boka Mperiet slår tilbake: Jeg ser nærmere på Mads Eriksens nerdeorgie M.

Med lynets hastighet ble Mads Eriksen det nyeste stjerneskuddet innen norske stripeserier, og hans stripeserie M fikk på rekordtid fast plass i Dagbladet. Han ble først kjent for ensiderne Gnom, men det var med M han fant formen og særpreget som serieskaper.

I M viser Eriksen seg som en mesterlig tegner, idérik spilloppmaker og nærmest anarkistisk humorist. Serien er selvbiografisk på linje med Rocky, men der Martin Kellerman står frem som en kul hiphop-kis med trøblete privatliv fremstiller Eriksen seg som en lykkelig supernerd med et like rikt fantasiliv som Bill Wattersons Tommy. Resultatet er en strålende blanding av lun hverdagshumor, crazyhumor, lekne popkulturreferanser og stadige utfordringer av stripeseriens konvensjoner.

Med ustoppelig fantasi klarer Eriksen å omskape den gråeste serieskaperhverdag til fargerike, morsomme og overraskende serier som sprenger stripeformatets konvensjoner og regler i fillebiter. Han peker nese til seriesnobbene som mener stripeskaperne er tegneseriemediets endimensjonale vitsefortellere, og på sitt beste er M er  Norges beste stripeserie etter Pondus.

Frode Øverli bør ikke føle seg for trygg på å beholde ledertrøyen blant stripeseriene. Pondus har fortsatt et bedre rollegalleri og jevnere formkurve, men når det kommer til spinnville påfunn, fantasisvalestup og stilig innpakning puster Mads Eriksen ham stadig oftere i nakken. Hvilke andre serieskapere klarer å bruke en leser som irriterer seg over at forfatteren skriver ”morro” med to r-er som punchline eller strekke ut en kaffetrakters død over flere striper i stadig mer hysteriske sekvenser?

Teksten er basert på diverse albumanmeldelser fra Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Nerdenes konge”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..