Kategorier
Tegneserier

Tornefulle tegneserier

Lars Lauvik er tilbake med sin tredje tegneseriebok. Jeg benytter anledningen til å anmelde de to første.

Lars Lauvik
Galskap satt i system
Schibsted Forlagene 2005
4/6

Å lese 176 sider med Lars Lauviks første bragder som serieskaper er som å plukke roser: For hver velduftende blomst, stikker du deg vel så ofte til blods på grelle tegninger og teite vitser.

Sotraværingen er i dag en av våre mest fantasifulle serieskapere, men du bør nok allerede være fan for å få fullt utbytte av Galskap satt i system. Dette er et historisk tilbakeblikk på stripeserien Eon (1998-), ensiderne Wildlife (1996-) og vitsetegningene Oppgulp (2002-).

Lauvik har selv luket ut mye av det han selv kaller ”latterlig arbeid i ordets feile betydning”, men det er likevel ikke til å unngå at samlingen er blitt en blandet fornøyelse – både tegnemessig og humorfaglig. Det er ingen tvil om at Eon er den beste serien, og Lauvik er på sporet av storhet allerede da han introduserer skikkelser som Dodraugen, Deadlinespøkelset og Kjøleskap-orakelet. Men det er først når han lar Kjell Magne Bondevik bli gravid med et romvesen det virkelig tar av, og da er vi allerede forbi side 120. Det er når Lauvik lar sitt absurde univers møte den virkelige verden han er best, og da er Eon nær med å bli den surrealistiske arvtageren til Knut Nærums satiriske Bloid.

Forlagets presentasjon av seriene er dessverre påfallende usystematisk. Det er nok riktig å ikke gå kronologisk til verks, men boken skriker etter flere redaksjonelle grep. Det holder ikke å bare pøse på med serier, for her mangler informasjon om når og hvor seriene opprinnelig ble trykket, samt noe mer bakgrunnsinformasjon om de forskjellige konseptene. Og sist, men ikke minst: Med så mange snodige figurer i omløp, hadde en presentasjon av de viktigste karakterene vært på sin plass. Selv Asterix presenterer jo hovedpersonene i hvert album. Flere innsigelser til tross, Galskap satt i system viser først og fremst Lars Lauviks tornefulle vei fra amatør anno 1996 til dagens stilsikre proff.

Lars Lauvik
Naiv. Hyper.
Schibsted Forlagene 2006
5/6

Lars Lauviks andre bok er  et fremskritt fra den første, med bedre presentasjon, mer bakgrunn og jevnere serier. Han har funnet formen i både Eon og Oppgulp, som begge er en fryd å lese med bisarr humor og knasende sprø innfall. Wildlife er svakere, og fortjener ikke så stor plass. Det er dessuten fortsatt uklart om Lauvik-bøkene satser på kronologi eller et utvalg av de beste stripene.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

8 svar på “Tornefulle tegneserier”

Hei Øyvind – det var jo jeg som satte sammen bøkene, og jammen er du en god anmelder, for du avslørte i høyeste grad alle redaksjonelle svakheter. Den første boka kom ut ved et mirakel, etter intens detektivvirksomhet de to hektiske siste ukene før trykkdato i Schibsteds «arkiver» , dvs et arkivskap med en ufullstendig samlig cd-er med digitalt materiale, samt en haug med permer stablet ukronologisk etter hverandre på et møterom. Hver gang jeg hadde satt opp en god rekkefølge utfra det analoge materialet, viste det seg at de stripene ikke fantes digitalt, eller at 50 prosent av dem fantes i Lars Lauviks eget arkiv – men ikke resten. Hullete og hakkete kronologi ble det uunngåelige resultatet. Jeg vet ikke om man kunne gjort boka annerledes, men om jeg hadde kunnet, hadde jeg brukt to måneder, ikke de tildelte to ukene. Men jeg vet ikke om det kunne vært gjort annerledes? En kortere bok, kanskje (jeg ble nå beordret til å fylle de 176 sidene) – med bare creme de la creme og ting jeg faktisk fant som hadde en uavbrutt kronologi? Jeg tror den første boka illustrerer det som skjedde akkurat da dataalderen skred inn i tegneserieforlaget… Digital lagring var litt fremmed og ikke akkurat systematisk. Sukk. Men jeg ble stolt lell. Lauvik er genial. OG du skrev noen veldig gode og svært velfunderte anmeldelser av bøkene jeg og Lars satte sammen sammen, bøker som jeg er svært stolt av den dag i dag. OG som en hyllest til deg og dine velbegrunnede meninger fulgte vi dine råd i bok nr 2 og presenterte alle alle de viktigste karakterene, og vi trykket bakgrunnsmateriale og fortellingen om hvordan seriene kom på trykk ;D Så sånn sett er du en bidragsyter til bok nr 2.

[…] Etter Pondus, Nemi, M og Kollektivet er Eon neste norske stripeserie som får sitt eget blad. Hvem blir neste? Kan det bli Zofies verden? Uansett, Eon har flere gode biserier, og heldigvis har man ikke lagt seg på en reinspikka humorlinje. Her er mine anmeldelser av Blacksad og Kamikazakaninene. Men Lars Lauvik, Blacksad er ikke fransk, som du sier i et intervju med Serienett, den er spansk. Les mer om Eon her. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..