Kategorier
Intervjuer Musikk

Da Bjørn Eidsvåg rundet millionen

Norges største popstjerne er her igjen. Idet Bjørn Eidsvåg slipper sin 22. plate, spoler jeg tida tilbake da han rundet en million eksemplarer med En vakker dag.

Ingen vet nøyaktig når eller hvor det skjer. Det kan skje allerede når En vakker dag kommer i butikkene mandag. Bjørn Eidsvåg selger sin plate nummer én million.

– Tallet gjør meg ganske ydmyk, for det er 25 prosent av Norges befolkning. Jeg tror mange har flere av mine plater, men allikevel. Når jeg får tid, vil jeg markere det på en skikkelig måte. Jeg raser alltid bare videre med nye turneer og prosjekter – og tar meg sjelden tid til å smake på suksessen. Når millionen er i havn, har jeg lyst til å gjøre noe veldig hyggelig med min kone, som har vært med meg hele veien, sier Eidsvåg.Erter damene
Eidsvåg har alltid vært populær, men med 2002s Tålt tok det helt av. Albumet solgte over 220 000 eksemplarer, godt hjulpet av «Mysteriet deg». Låten Anne Lindmo i «Store Studio» kalte «en omskrivning av du er så søt når du er sint».

– Jeg klarte ikke å ta kritikken helt på alvor, men nå har feministene allerede rukket å bli sur på årets «Bare ein mann». De sier det er typisk menn å avskrive seg ansvar med å si «jeg er bare en mann». Skjønner de ikke at dette er en sang der jeg prøver å mobbe damene?

Tålt
var nærmest et konseptalbum om rotekoppen Bjørn Eidsvåg, eller i alle fall «eg»-personen som alltid preger platene hans.

En vakker dag er akkurat det samme. Det er ikke noe revolusjonerende nytt, men vi er i utvikling. Denne er lysere, mer positiv og forventningsfull. Det høres ut som fyren som synger har det bedre nå. Det er fortsatt tunge sanger her, men nå klarer han å leve med ensomheten og de stygge bildene som dukker opp for hans indre øye.Ingen pause

Eidsvåg hadde egentlig tenkt seg en pause etter braksuksessen med Tålt, men fikk en spark i baken av platedirektør Rudolf Reim. Han sa at Eidsvåg ikke måtte bli gammel og satt, men riste av seg Tålt-suksessen for å unngå at forventningspresset skulle bygge seg opp til et kompleks. Det endte i En vakker dag og en nyinnspilling av konsertplaten Hittil og littil for det danske markedet.

– Å skrive låter er livet mitt, og så lenge jeg har ideer, vil jeg få dem ut i livet.

Eidsvåg jobber fortsatt med en dødsmesse, og kanskje går han også samme vei som Åge Aleksandersen, Jo Nesbø og Jan Eggum – som alle har tatt musikken sin til teaterscenen.

– Musikken min byr jo på en spennende reise fra et lavkirkelig bedehusmiljø, ut i verden og inn i rocken.

– Du snakker om «Bjørn Eidsvåg – The Musical»?

– Hehe! Nå tror jeg forhåpentligvis man vil lage en annen historie enn den rent selvbiografiske.

Bjørn Eidsvåg
* Debuterte med «Inn for landing» på Kirkelig Kulturverksted i 1976.
* Utdannet cand. theol. Jobbet som prest på Lier psykiatriske sykehus 1980 til 1988. Har siden slitt med
kallenavnet «rockepresten».
* Stiftet plateselskapet Petroleum i 1999 med Rudolf Reim. Hans tre album på eget selskap har solgt 408 000
eksemplarer.

Opprinnelig publisert i Aftenposten 23. oktober 2004.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Da Bjørn Eidsvåg rundet millionen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..