Lærer-tristesse

Lyst til å jobbe som engelsklærer i Asia? Les tegneserien Tonoharu først.

Har du vært backpacker i Øst-Asia, kjenner du til fenomenet «assisterende engelsklærer». Behovet for å lære seg engelsk blant studenter i Kina, Taiwan, Japan og Sør-Korea er så sterkt, og tilbudet av engelsktalende så dårlig, at en europeisk eller amerikansk backpacker med dårlig råd og stor eventyrlyst lett lar seg friste til å jobbe ett år eller mer som engelsklærer.

Du trenger ikke å kunne morsmålet, din jobb er først og fremst å være til stede på skolen som engelsktalende utlending. Det hjelper også om du er ung, blond og kjekk eller søt. Møter du selv disse engelsklærerne, finner du kjapt ut at det finnes to hovedtyper: De selvsikre og eplekjekke, som bedårer det motsatte kjønn og lærer seg språket, og de desperate og ensomme, som jubler over sjansen til å få snakke med andre enn fnisete asiatiske studenter og morske lærere.

I det første av totalt fire kapitler av Lars Martinsons ambisiøse og elegante serieroman møter vi begge typer av engelsklærere, men hovedfokus ligger på stakkarslige Daniel Wells, strandet som nær sagt eneste utlending i den japanske småbyen Tonoharu. Martinson har selv vært engelsklærer i Japan i tre år, og han skildrer ensomheten, tomheten og kulturkollisjonene med sikker sans for tristesse, snikende desperasjon og menneskelig hverdagsdrama.

Det hjelper også at Martinson er en stødig designer, som har basert innpakningen av verket på klassiske japanske kunstnere og Chris Ware. Etter å ha lest denne, tenker du deg om både to og tre ganger før du takker ja dersom du blir shanghaiet på gata i Kunming av en skole på jakt etter engelsklærer.

images
Lars Martinson

Tonoharu: Part One
Pliant Press
4/5

Opprinnelig publisert i Rocky.

Én kommentar

  1. […] ble omsider avsluttet da tredje bind ble utgitt i 2017. Her er min lille tekst om første bok, og her er […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: