Kategorier
Musikk

Hat trick fra Raphael

Raphael Saadiqs tredje soloalbum, The Way I See It, får fortjent hyggelige kritikker. Men hans to første soloplater er enda bedre, og ikke fullt så über-retro.

(Raphael gjestet Norge 27. og 28. januar, og ble intervjuet av blant annet Dagbladet og VG.)

Sangeren, låtskriveren, produsenten og bassisten Charlie Ray Wiggins – alias Raphael Saadiq – fra Oakland, California har vært en av de mest lysende soultalentene siden tampen av 1980-tallet.

Det tidligere medlemmet i Tony! Toni! Toné! og Lucy Pearl nådde de store høyder med solodebuten Instant Vintage (2002), som er et av 2000-tallets beste plater – uansett sjanger.

Saadiq forhastet seg ikke med oppfølgeren, men fordrev ventetiden med konsertplaten All Hits at the House of Blues og produsentarbeid og låtskriving for alt fra Jill Scott og The Roots til legender som The Isley Brothers og Earth, Wind & Fire.

«Help the grown folks, they need more help than the children do», synger Saadiq i den svært Curtis Mayfield-aktige «Grown Folks», og viser nøyaktig hva hemmeligheten hans er. Han synger ikke forslitte «save the children», men snur klisjeene på hodet og serverer noe som er lett gjenkjennelig og samtidig helt nytt.

Kombinasjonen av visjonær nyskaping og klassisk tankegang gjør As Ray Ray til et av årets mest givende og sjelfylte album. Kanskje ikke helt på høyden med forgjengeren eller Kanye Wests mesterlige The College Dropout, men en plate det tar svært lang tid før du går lei av.

images1Raphael Saadiq
As Ray Ray
Pookie Entertainment/Playground 2004

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften 5. oktober 2004.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Hat trick fra Raphael”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..