Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Tegnere drapstrues for 911-kritikk

Du trenger ikke tegne Muhammed for å bli truet på livet eller sensurert. Du kan også vitse om terror, Irak-krigen og kristendom.

OBS! Denne saken ble opprinnelig publisert i Ny Tid 10. mars 2006.

Det er en ikke helt vanlig dag hjemme hos tegneren Ted Rall. Han er godt vant til truende e-post og telefoner på grunn av sine politiske tegneserier, men denne dagen står en hissig gjeng New York-brannmenn utenfor døra.

– De prøvde å bryte seg gjennom døra for å angripe meg, forteller Rall.

Det rant over for brannmennene på grunn av en serie der Rall antydet at heltene fra 11. september var en ny overklasse blant New Yorks offentlig ansatte. Rall er en satiriker med storslegga som våpen, og hadde i sin framtidsvisjon fra 2011 trukket paralleller mellom brannmennene og diktatorer i den tredje verden. Brannmennene svømmer i dollargaver og kjøres til brannsteder i egen limousin, men Rall hadde ikke drømt at det skulle provosere slik at han fikk truende brannmenn dundrende på døra. Men amerikanske tær er blitt langt mer såre etter terrorangrepene i 2001.

– Jeg blir stadig truet på grunn av tegningene mine, og dette har bare økt etter at det politiske klimaet i USA beveget seg mot høyre etter 11. september. Enhver kritikk av Bush-administrasjonen og dens politikk møtes av hatsk retorikk og truende respons. Jeg er også blitt sparket fra flere aviser og magasiner som et resultat av kritikk og trusler fra høyresiden.

Hissig motstand
Samtidig som muslimer brant norske og danske flagg på grunn av Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten og Magazinet, havnet den Pulitzer-priste avistegneren Tom Toles i trøbbel på grunn av en tegning i avisa Washington Post. Flere militære toppledere mente tegningen av en lemlestet amerikansk soldat var smakløs og skrev et hissig brev til avisa der de hevdet at Toles fornærmet soldatene for å score et billig politisk poeng.

Toles, Rall og Dan Perkins, som under kunstnernavnet Tom Tomorrow lager tegneserien This Modern World, er tegnerne som hyppigst får drapstrusler i USA på grunn av sine frittalende tegninger.

– Sensur og hissige reaksjoner er blitt et omfattende problem etter 11. september. På 1990-tallet sendte sinte lesere brev til redaktøren, men i dag organiserer de kampanjer og boikotter for å motarbeide tegnere de misliker. Bloggene, som i USA i hovedsak er høyrevridde, bidrar også. Redaktører sensurer sjelden arbeidet mitt selv, men de nøler ikke med å kaste tegneren til ulvene hvis tegningene framprovoserer hatske reaksjoner. Flere av mine kollegaer snakker nå for første gang om å flytte fra USA, fordi det er blitt så vanskelig å jobbe her, forteller Rall.

Mørkemenn og ekstremister
I Norge driver Karstein Volle i samme satiretradisjon med tegneserien Fakta fra verden, der han i anledning Muhammed-striden driver gjøn med det han kaller religiøse ekstremister og mørkemenn.

– Jeg har ennå ikke blitt sensurert på noen måte, merkelig nok. Det eneste som dukker opp er en og annen e-post fra lesere, hvor jeg blir kalt en terroristforherligende satan. Ted Rall, Tom Tomorrow og Tom Toles får derimot drapstrusler jevnlig. Derfor synes jeg det virket hyklersk da Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk sto fram i VG og portretterte seg selv som en martyr for ytringsfriheten. Mannen er en kristen ekstremist, og at han har klart å svinge Muhammed-debatten til et spørsmål om ytringsfrihet er litt av en bragd, mener Volle.

Ted Rall lar seg ikke skremme utenlands, men dersom han fortsetter å lage serier der han for eksempel framstiller enkene etter 11. september som mediakåte kynikere eller tegner Ronald Reagan i helvete vil truslene neppe stoppe. Han ser tydelige paralleller mellom de hissige reaksjonene blant både muslimer og høyreorienterte.

– Jeg vet like lite om hva som skjer i hodet til en konservativ amerikaner som en radikal islamist. For å være rettferdig har ingen konservative brent ned ambassader eller startet opptøyer på grunn av en avistegning, men kritikken av Irak-krigen og Bush ser ut til å ramme hardere enn man skulle tro. Kanskje det er fordi, innerst inne, vet de konservative at de tar feil. Det fører til usikkerhet, som igjen fører til hat og frykt, avslutter Rall.

Fakta – tegningbråk i USA

* I 1897 prøvde New York-politikere å innføre en lov der tegnere av negative karikaturer av politikere kunne straffes med bøter og fengsel. De feilet.

* En falsk Campari-annonse med den religiøse lederen Jerry Falwell i pornobladet Hustler fra 1983 endte i retten. Fem år senere slo amerikansk høyesterett fast at satire eller parodi av en offentlig person er beskyttet av ytringsfriheten.

* Ted Rall hisset på seg publikum da han skildret den tidligere NFL-proffen Pat Tillman som en nyttig idiot for det amerikanske forsvaret. Tillman ble drept i Afghanistan. Det ble heller ikke populært da han tegnet Ronald Reagan i helvete da den tidligere presidenten døde.

* I 2002 fornærmet tegneren Doug Marlette både kristne og muslimer da han tegnet en araber med en atomrakett på slep, i en bil med påskriften ”What Would Mohammed Drive?”, en parodi på uttrykket ”What Whould Jesus Drive?”. Tegningen førte til over 20.000 sinte e-post, samt flere drapstrusler, men Marlette nektet å unnskylde seg.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Tegnere drapstrues for 911-kritikk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..