Kategorier
Musikk

Beyoncé-slakt anno 1999

Selv om I Am… Sasha Fierce utvilsomt er Beyoncés svakeste soloplate, topper hun hitlistene, fremstilles som r&b-dronning og superkjendis i norske medier. Da er det moro med et tilbakeblikk på norske kritikeres dom over hennes store gjennombrudd i 1999.

I 1999 slo jentegruppa Destiny’s Child gjennom med et brak på verdensbasis. Anledningen var The Writing’s on the Wall, en fest av et album, proppet med hits som «Bills, Bills, Bills», «Say My Name'» og «Bug-A-Boo». Plata solgte 13 millioner, viste at jentene var potensielle arvtagere til The Supremes, TLC og En Vogue, og la selvsagt grunnlaget for den senere solosuksessen til Beyoncé Knowles. Det er fortsatt min favorittplate med jentene.

Norske kritikere derimot, de var skeptiske. Veldig skeptiske. Slik ble da også de fleste innen r&b mottatt av norske platekritikere på 1990-tallet. Her følger noen utdrag:

Men først: Aliaset Sasha Fierce har Beyoncé faktisk holdt på med en stund.

Over til anmelderne:

Svein Andersen i Aftenposten, terning 3:

«Storselgende vokallettvektere kamuflert som hippe og talentfulle popjenter (…) en leksjon i kjedsomt føleri (…) begrensede vokale talenter (…) Singlen «Bills, Bills, Bills» vil nok selge mange album. Slik er nå engang verden.

Noelle Poppe i Dagbladet, terningkast 2:

I forlengelsen av Whitney Houston, En Vogue og All Saints dukker denne såpeglatte og karamelliserte kopien opp (…) et flinkt, men kaldt og upersonlig soft-soul-produkt. (…) De fire voksansiktene har stemmer som står til imagen: utstudert, sensuell, stilisert og svært konsumvennlig. Den amerikanske drømmen, med andre ord.

Kurt Bakkemoen i VG, terningkast 2:

Dette er ikke mye å skryte av. Kun to av de 17 sporene på platen får godkjent karakter. Det gjelder «Jumpin’» og «Bills, Bills, Bills». Dette er melodier det svinger litt av og som ikke er så sukkersøtt, så glatt og så musikalsk uspennende som resten av platen. (…) Det er mulig at dette soulpop-klisset går hjem i USA. Her i Europa har jentene neppe noe å hente.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

14 svar på “Beyoncé-slakt anno 1999”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..