Kategorier
Hiphop Musikk

Akon: En amerikansk Ravi

Det hardt å fatte i dag, men da Akon slo gjennom i 2004 sto han faktisk fram som et originalt talent. Fire år senere er han den forhatte gudfaren av smurfesoul. Og en av 2000-tallets største hitmakere.

Akon var faktisk med på den norske samleplata Street Beats, satt sammen av StarGates Tor Erik Hermansen, allerede i 1996. Da prøvde Warner å selge ham som A-kon, men det ble med låta «Operations of Nature». Åtte år senere og en bindestrek fattigere var det endelig Akons tur.

g08685kwhesAkon
Trouble
Universal 2004
5/6

Debutalbumet til amerikansk-senegalske Aliaune ”Akon” Thiam (sønn av jazz-perkusjonisten Mor Thiam) er ikke like fullendt som John Legends Get Lifted, men Trouble viser et originalt talent i en overbefolket sjanger.

Akon dukket faktisk opp på Fugees’ klassiske The Score (han var medlem i Refugee Camp), men veien videre har vært lang og trøblete. Den dystre og mesterlige hiten ”Locked Up” ble skrevet da han sonet en treårig fengselsstraff (fengselet står faktisk på takkelisten), og det er langt mer ettertanke og sorg enn klubb- og lakenlek i tekstene.

”These streets remind me of quicksand / When you’re on it, you’ll keep going down,” synger han i “Ghetto”, og selv obligatoriske R. Kelly-hermere som ”Bananza (Belly Dancer)” har et melankolsk drag. Akon produserer det meste av musikken selv, og miksen av minimalistisk hiphop med karibiske og afrikanske stemninger passer perfekt til Akons lyse, sårbare og litt nasale stemme.

h94148mu7iaAkon

Konvicted
Street Records/Universal 2006
4/6

Hva har L.V., Nate Dogg og Sissel Kyrkjebø til felles? De har sunget refrenget på gigantiske hiphop-slagere, uten at det førte til solosuksess (L.V. sang på Coolios ”Gangsta’s Paradise”). Med rundt 80 gjesteopptredener de to siste årene er Akon den nye Nate Dogg, men med solid suksess med egne landeplager som «Lonely», «Smack That» og «I Wanna Love You”.

«Et originalt talent i en overbefolket sjanger,» lød min dom over hans melankolske mjukissoul med machotekster i 2004, men i mellomtiden har mannen vært så hyperaktiv at han både har skapt sin egen sjanger og overbefolket den på egen hånd.

Derfor låter ikke heliumsstemmen hans like friskt denne gangen, og albumet er preget av opportunisme, billige repriser og hastverksarbeid. Samtidig er det ikke tvil om at mannen har sangstemme, produsenttalent og øre for slitsomt fengende melodier. Kanskje vi skal kalle ham en amerikansk Ravi, med noen bøtter mer hiphop-kredibilitet?

Anmeldelsene sto opprinnelig på trykk i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Akon: En amerikansk Ravi”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..