Kategorier
Tegneserier

God science fiction fra en av hjernene bak Lost

Forfatteren Brian K. Vaughan er en av de mest lysende stjernene i amerikanske tegneserier om dagen, og skriver også for tv-suksessen Lost. Nå har han rundet av science fiction-serien Y: The Last Man med stil.

Yorick Brown er en typisk hovedperson i en nyere Vertigo-serie. En ung, melankolsk og lettere forvirret mann tidlig i 20-årene, som får flere bekymringer enn avstandsforholdet til sin store kjærlighet da et smittsomt virus utrydder jordas mannlige befolkning. Bortsett fra Yorick og en liten ape.

Det som raskt kunne blitt en global science fiction-versjon av Ungkaren blir en mer jordnær emo-versjon av Mad Max, der Yorick og hans medhjelpere prøver å komme til bunns i mysteriet samtidig som han gjør sitt beste for å forenes med sin utvalgte – som befinner seg i Australia.

Reisen gjennom en postapokalyptisk verden styrt av kvinner får en rekke uventede vendinger, og da Yorick er ved veis ende i den tiende og siste boken har mye forandret seg.

Brian K. Vaughan (Pride of Baghdad, Ex Machina og tv-serien Lost) befester sin stilling som en av de mest originale serieforfatterne i USA, og selv om Pia Guerras tegninger ikke er best i Vertigo-klassen, gjør hun en grei og stabil jobb.

Det beste er hvordan Vaughan hele tiden overrasker med variasjoner av hvordan ulike miljøer og stater klarer seg uten menn (Israel har et klart forsprang på grunn av landets kvinnelige verneplikt), og han klarer å avrunde historien før den sklir for langt ut – selv om finalen skjemmes av et mini-FN av kvinnfolk som vifter med våpnene sine.

imagesBrian K. Vaughan, Pia Guerra og José Marzan Jr.
Y: The Last Man bok 1-10
Vertigo/DC Comics
4/5

Opprinnelig publisert i Rocky.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “God science fiction fra en av hjernene bak Lost”

Bra serie! Leste den nettopp ferdig og må si jeg ble litt skuffa over avslutningen, men vet ikke helt hva jeg hadde forventet meg den skulle avslutte med heller. Ellers veldig fornøyd!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..