Kategorier
Tegneserier

Historiehalvtime

Etter 300 numre med barbarjordsvinet Cerebus går Dave Sim for tyngre materiale i lettere innpakning. I Judenhass forsøker han å samle jødehatets historie på 50 tegneseriesider.

Etter at canadieren Dave Sim avsluttet monumentale Cerebus etter 300 numre på 17 år har spenningen vært stor i forhold til hva eksentrikeren skulle finne på ved neste korsvei. Siden har Sim begynt å lese høyt fra Bibelen og publisere en tegneseriebiografi om den canadiske skuespilleren Siu Ta på nettet, men dette er altså den første fysiske utgivelsen fra Sim siden Cerebus-finalen.

Judenhass er intet mindre enn et forsøk på samle jødehatets historie på 50 tegneseriesider. Målet er en lettlest og tilgjengelig tekst, som både viser jødehatets røtter og spredning og som i løpet av en lesetid på 25 minutter kan undervise uvitende om at Holocaust hadde sine historiske og kulturelle røtter langt utenfor Nazi-Tyskland.

Blant annet trekker han frem jødefientdlige uttalelser fra både britiske og amerikanske toppolitikere i mellomkrigstiden. Samtidig minner han om at den amerikanske tegneseriebransjen også har jødiske røtter, der både skaperne av Supermann, Batman og Fantastic Four var jødiske.

Viljen er det ikke noe å si på, men i motsetning til Will Eisners svanesang The Protocols of the Elders of Zion er dette ikke så spesielt godt gjennomført som tegneserie. I første del kryssklipper Sim glimt fra historien med scener fra Auschwitz, før han i andre del ramser opp så mange sitater fra vestlige intellektuelle og lederskikkelser at man blir litt svimmel. Viljen er god, men har du litt kunnskap fra før blir dette for enkelt. Da går du heller for den norske bokbautaen Jødehat fra 2005.

images2Dave Sim
Judenhass
Aardvaark-Vanaheim 2008
3/5


Opprinnelig publisert i Rocky.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Historiehalvtime”

Nå er det ikke meningen å komme her og trolle på siden din, men Sim ga også ut en merkelig, merkelig serie som het Glamourpuss. Den var tegnet i stil med gamle moteblader, mens alle snakkeboblene inneholdt fakta om gamle avisserier. Bare rør, men like fullt en utgivelse som kom etter Cerebus.

Forøvrig enig med deg i anmeldelsen; selv om tegningene er fantastiske (man får vel en helt egen trening av å tegne 300 nummer av sin egen tegneserie) er det ingen historie eller noen kroker å henge interessen på. Kanskje det kan appellere til amerikanske (kanadiske?) skolebarn som ikke orker tunge bøker om emnet?

Glamourpuss? Navnet ringer faktisk en bjelle, men den har gått meg hus forbi. Høres ut som det var like greit. Og Judenhass er nok ment for skolen ja

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..