Kategorier
Tegneserier

Watchmen: Dekonstruerte superhelter

Jeg er nok litt skeptisk til Watchmenfilmatiseringen, men tegneserien du lese. I Norge ble den utgitt i hefteform i 1987, og samlet mellom stive permer i 2006.

2006 var  et rekordår for oversatte serieromaner, men utvalget er preget av at man ønsker å ta igjen 15-20 tapte år med tapte muligheter. For her er to klassiske eksempler på 1980-tallets superheltrevisjonisme.

Watchmen kom i hefteform som Vektere i 1987-88, og i denne lynende intelligente serien dekonstruerer forfatter Alan Moore superheltsjangeren i form av en skarp samtidssatire preget av 1980-tallets overhengende frykt for atomkrig.

Serien rommer så mye at man aldri blir helt ferdig med den, for den intrikate strukturen avslører stadig nye hemmelighter ved gjentatte lesninger. Den er matematisk i oppbygningen, og hvert eneste ord og strek spiller en rolle i den større sammenhengen. Nesten 20 år senere er følelsen den samme, og nylesningen ga meg flere aha-opplevelser. Utgaven er del av bokserien ”Alle tiders superhelter”, og endelig får vi en utgivelse som fortjener merkelappen. Det eneste som mangler er et forord som setter denne tidløse klassikeren inn i en større sammenheng.

Alan Moore skapte skole på 1980-tallet, og førte til at DC Comics slapp en yngre generasjon kreative engelskmenn løs i forlagets figurpark. Blant annet radarparet Neil Gaiman og Dave McKean, som i 1989 skapte en original vri på den obskure superheltinnen Black Orchid.

Der Watchmen spilte på atomfrykt, er Black Orchid påvirket av angsten for miljøkollaps og de voldelige superheltseriene som diltet i skjørtekantene til”Watchmen. I ettertid er det McKeans malte illustrasjoner som har holdt seg best, mens Gaiman famler noe usikkert rundt i skyggen til Moore.

Black Orchid er en vakker tegneserie, men føles mer som et spinoffprodukt av Moores Swamp Thing enn noe Gaiman har satt sitt eget fingeravtrykk på. Den fortjener absolutt en norsk oversettelse, men både Gaiman og McKean gikk videre til langt bedre ting senere.

images-11
Alan Moore og Dave Gibbons
Watchmen
Egmont Serieforlaget
6/6

images1
Neil Gaiman og Dave McKean

Black Orchid
Seriehuset
4/6

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

38 svar på “Watchmen: Dekonstruerte superhelter”

«Den fortjener absolutt en norsk oversettelse»

Som en tilleggsanbefaling kunne du jo også oppfordre folk til å våge seg ut i den engelskspråklige tegneserieverdenen. Det er trist å se hvor mange som kun leser de få bøkene og seriene som finnes på norsk.

Absolutt, og det har vært filosofien bak tegneserieanmeldelsene mine i Rocky-bladet de siste årene. Der har jeg kun anmeldt engelsk-, dansk- og svenskspråklige serier. Beklageligvis kutter forlaget ut disse i år, men jeg legger ut de gamle her på bloggen

Svar

Watchmen er gitt ut på norsk tre ganger, først i hefteform som Vekterne i 86/87 var det vel, deretter som føljetong i Magnum på 90-tallet og så igjen på 2000-tallet i bokform, som en del av den nedlagte serien «Alle tiders superhelter». Men nå som filmen kommer, er den nok heller vrien å få tak i. Selv ikke på Egmonts egen salgsside, Univers.no, er den å spore opp.

Svar

[…] Det handler i utgangspunktet om et team med superhelter, men det er bare på overflaten. Skotten Grant Morrison har med serien The Invisibles fått muligheten til å lage fortellinger om akkurat det som faller ham inn, på linje med Neil Gaimans Sandman. I samlingen The Invisibles: Say You Want A Revolution møter du John Lennon, du får servert debatter poetene Byron og Shelley om frihetspolitikk, og Marquis de Sade konfronteres med konsekvensene av sitt forfatterskap. I tillegg får du så klart superheltaction og nevekamper. Beste superheltserie siden Alan Moores Watchmen? […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..