Kategorier
Film Tegneserier

Hvem er Alan Moore?

Briten Alan Moore er tegneserienes mest nitidige, grundige og pinlig nøyaktige manusforfatter. Filmatiseringene av hans serier har ført til alt fra katastrofer som The League of Extraordinary Gentlemen via bagateller som Constantine og From Hell til høyst godkjente forsøk som V For Vendetta og Watchmen. Men du bør oppleve gubben i original tapning først.

(Denne teksten ble opprinnelig skrevet til tidsskriftet TEGNs kåring av tidenes beste tegneserier i 1999. Watchmen stakk av med førsteplassen i beste tegneserie, mens Moore havnet på fjerdeplass i kategorigen beste serieskaper.)

Bare en rask titt på manuset til de første kapitlene av From Hell (utgitt i bokform) kan få svetten til å piple frem hos både tegnere og forfattere. Ikke rart både Bill Sienkiewicz og Al Columbia nærmest ble drevet fra forstanden når de skulle gjøre Moores visjoner i den ufullendte Big Numbers om til virkelighet.

Her i Norge møtte de fleste Moore for første gang på høyden av sin karriere. Semic ga ut hans Watchmen (Vektere) i hefteform i 1987. Watchmen var Moores endelige oppgjør med superheltene (skjønt endelig, det virkelige oppgjøret, Twilight of the Superheroes, ble skrinlagt av DC Comics), en imponerende innviklet, men samtidig lettlest, historie om hvordan vår verden kunne sett ut hvis det virkelig fantes superhelter.

Skrevet på høyden av den kalde krigen tegnet Moore en dyster virkelighet, men det var ikke først og fremst historien som imponerte, det var måten historien ble fortalt på. Gjennom dagboknotater, pirattegneserier, journaler, selvbiografier og utallige skifter i tid og sted komponerte Moore en historie så intrikat at den minst måtte leses to ganger for å få fullt utbytte av den. Og det er når man leser Watchmen for andre gang man virkelig får den store leseropplevelsen. Sammen med Frank Millers The Dark Knight Returns skapte Moore de definitive superheltseriene, som alle etterfølgende serier måtte finne seg i å bli sammenlignet med i minst ti år etterpå.

Briten Moore startet som tegner/forfatter i 1979, men konsentrerte seg raskt om skrivingen. Han begynte med Captain Britain og Dr. Who, før han begynte å skrive korte historier for 2000 AD. “Short stories are still the best place for any aspiring writer to learn his or her craft” skrev Moore i innledningen til samlingen Alan Moore’s Shocking Futures, men det tok ikke lang tid før Moore mestret lengre historier.

Allerede i 1982 og 1983 vant han pris for beste serieforfatter for den dystopiske, 1984-inspirerte fremtidsthrilleren V For Vendetta, stadig en av hans klart beste serier. Etter suksess med denne og Marvelman (senere Miracleman) ble Moore headhuntet til USA for å skrive Swamp Thing. Her revolusjonerte Moore skrekkserien, og dannet grunnlaget for forlagets DCs Vertigo-linje.

Etter et brudd med DC på tampen av 1980-tallet la Moore superheltene på hylla, og satset for fullt på langt mer kunsterisk ambisiøse verk. Det startet lovende med den journalistiske «Shadow Play – The Secret Team» i Brought To Light, men så strandet samtidsdramaet Big Numbers strandet allerede etter to numre.

Den “historiske obduksjonen” From Hell om Jack The Ripper ble fullført etter ti tøffe år, mens den erotiske serien Lost Girls ble startet i 1991 og først fullført i 2006. Kommersielt sett strandet Moores forsøk på ulykkelig vis, og selv om den fascinerende From Hell må regnes som en solid kunstnerisk suksess, er det tvilsomt om Moore nå orker å begynne på lignende ambisiøse forsøk. Dette er svært synd, ikke bare for Moore, men også for tegneserien som medium.

I stedet gjorde Moore helomvending, og skrev flere svært lette superheltserier for forlaget Image, mens hans også har startet opp forlaget America’s Best Comics, som gir ut flere titler (siden nedlagt). Seriene her har høyere ambisjonsnivå enn Image-seriene, men er likevel flere lysår unna V For Vendetta, Watchmen og From Hell (selv om Wonder Woman-pastisjen Promethea la lista svært høyt).

The League of Extraordinary Gentlemen er en underholdende pastisj og videreføring av de klassiske “guttebøkene” til Jules Verne, H. Rider Haggard og H.G. Wells, mens Tom Strong er en smånostalgisk superhelt i stil med Kurt Busieks Astro City og lignende forsøk. For Alan Moore virker det som kunsten nå er lagt på hylla, og han i stedet foretrekker å lage rivende god gutteunderholdning. Morsomt nok det, men synd når vi tenker på hva vi går glipp av, for tegneserien som medium trenger en bunnsolid og seriøs historiesnekker som Alan Moore sårt.

Alan Moore
* Engelsk forfatter, født i 1953.
* Startet karrieren som undergrunnstegner, men konsentrerte seg raskt om manus.
* Skapte seg et navn i hjemlandet i bladene 2000 AD og Warrior. V For Vendetta startet som føljetong i sistnevnte.
* Slo gjennom på det amerikanske markedet med den sofistikerte skrekkserien Swamp Thing og det komplekse superheltdramaet Watchmen for forlaget DC Comics.
* Har også skrevet romanen Voice of the Fire, gitt ut flere plater og en stri strøm av nye serier. Annonserte at han trakk seg tilbake fra mainstream-markedet da han rundet 50 år i 2003.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

51 svar på “Hvem er Alan Moore?”

[…] Alan Moore og Dave Gibbons’ Watchmen er riktig nok en gjenganger på lister over tidenes beste tegneserie, men der mange kan være enige om at den er tidenes beste superhelttegneserie, er det ikke vanskelig å finne sterke konkurrenter hvis vi beveger oss utenfor den trikotkledde sjangeren. Første del av Art Spiegelmans Maus, hans biografi over faren som overlevde Auschwitz, ble utgitt på norsk av Cappelen i 1987 – samtidig som Semic ga ut Watchmen (eller Vektere som den het da). […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..