Kategorier
Tegneserier

Alan Moores Top 10

Alan Moore-uke på bloggen, i anledning Watchmenfilmen: I serien Top 10 møter politidrama à la NYPD Blue superheltenes verden.

Med forlaget America’s Best Comics og hele fem forskjellige titler er det liten tvil om at tegneserieforfatter Alan Moore er tilbake for fullt. Og selv med en såpass stor produksjon holder seriene forbløffende høy kvalitet. Top 10 er en av de morsomste.

Premissene for serien er enkel: Vi følger dagliglivet på en politistasjon i byen Neopolis, en setting vi er godt vant med fra tv-serier som Hill Street Blues, NYPD Blue og utallige andre serier som kombinerer krim og såpeopera. Men en ting er fullstendig annerledes i Neopolis – her har nemlig alle byens innbyggere superkrefter.

Moore har utvilsomt latt seg inspirere av Kurt Busieks Astro City, som beskriver en verden der superhelter er dagligdags, men hvor de sliter med de samme problemene som mennesker flest.

Neopolis er en slags ghetto for mennesker med superkrefter. Svært mange av de utvaskede og mislykkede i faget ender opp i Neopolis. Top 10 følger den unge politikvinnen Robyn fra hennes første arbeidsdag på politikammeret, hvor alle selvsagt har ymse superkrefter. Det har også de prostituerte, koneplagerne og bartenderne; kort sagt hele byen.

Moore vever sammen små og store mysterier, men det er klart de absurde situasjonene som i første omgang er mest underholdende. I Neopolis kan roboter være homoseksuelle, mens illegale innvandrere fra planeten Venus ender opp i pornoindustrien.

Top 10 vant i 2000 Eisner-prisen for beste nye tegneserie, og finnes samlet i flere bøker. Seriens styrke ligger utvilsomt i detaljene; Moore triller gode figurer og artige episoder ut av ermet i stort tempo. Selve historien kommer fort litt i bakgrunnen, men som i tv-seriene utspiller flere dramaer seg parallelt.

Moore pløyer ikke de helt store dybdene her, men det virker som han har det moro. Sammenlignet med ambisiøse verk som V For Vendetta, Watchmen og From Hell er Top 10 utvilsomt en lettvekter – men en fordømt underholdende lettvekter.

PS! Top 10-universet er også blitt utvidet i spinoffserien Smax, boka Top 10: The Forty-Niners og miniserien Top 10: Beyond the Farthest Precinct, sistnevnte skrevet av Paul DiFilippo.

Alan Moore, Gene Ha og Zander Cannon
Top 10 Book 1 og 2
America’s Best Comics/DC Comics

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Alan Moores Top 10”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..