Kategorier
Tegneserier

Antihelten John Constantine

Alan Moore-uka, dag 4. Glem Keanu Reeves’ slappe rolletolkning i Constantine-filmen, og sjekk ut røttene til en av Alan Moores mest fascinerende figurer.

Den kjederøykende engelskmannen John Constantine dukket opp som bifigur i Alan Moores Swamp Thing på 1980-tallet, og er still going strong. Nylig kom nummer 251 av Swamp Thing-spinoffserien Hellblazer, og nå har en av mine gamle favorittforfattere tatt over roret: Engelskmannen Peter Milligan.

Det skal bli spennende for meg, ferskinger anbefales å sjekke ut disse først for en innføring i John Constantines verden

st

Alan Moore, Stephen Bissette og John Totleben
Swamp Thing: The Curse
Vertigo/DC Comics
6/6

hb

Jamie Delano og John Ridgway
Hellblazer: Original Sins
Vertigo/DC Comics
5/6

hb2

Garth Ennis og William Simpson
Hellblazer: Dangerous Habits
Vertigo/DC Comics
5/6

John Constantine ble skapt av Alan Moore i bladet Swamp Thing allerede i 1984, som en blanding av en  Sting med sans for det okkulte og en trenchcoatkledd privatdetektiv à la Philip Marlowe og Sam Spade. I utgangspunktet var han en mystisk, allvitende og nærmest overnaturlig bifigur, som fikk en stadig viktigere rolle i en av tidenes beste skrekkserier. Swamp Thing-boka The Curse rommer de første heftene med Constantine, og deretter er det bare å fortsette med resten av bøkene i serien.

Constantine ble så populær at DC Comics ga ham bladet Hellblazer i 1988, og boka Original Sins samler de første heftene i serien. Manus var ved Moore-disippelen Jamie Delano, som gjorde en kompetent jobb med å utvikle Constantines personlighet og privatliv.

Noe av mystikken forsvant, men John Constantine har vist seg som en av tegneseriens sterkeste antihelter gjennom over 200 blader. Forfattere som Neil Gaiman, Grant Morrison, Eddie Campbell, Brian Azzarello, Mike Carey og Warren Ellis har alle bidratt, men det er nok Garth Ennis’ serier som har vært de aller beste.

Bok Dangerous Habits samler Ennis’ aller første forsøk, der han går vekk fra de verste skrekkfantasiene og lar Constantine kjempe en tøff kamp mot lungekreft. Ennis’ Hellblazer-serier står i ettertid frem som generalprøven for den påfølgende suksessen med Preacher, og de er samlet i til sammen seks bøker.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende, i anledning norgespremieren på filmatiseringen Constantine.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Antihelten John Constantine”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..