Kategorier
Tegneserier

Alan Moores gentlemen

Alan Moore-uka, dag 5 – del I: I The League of Extraordinary Gentlemen sender Alan Moore barndommens helter ut på nye eventyr – med fascinerende resultat.

I The League of Extraordinary Gentlemen gjør Alan Moore og Kevin O’Neill med guttebokhelter det Watchmen gjorde med superhelter.

ex1Alan Moore og Kevin O’Neill
The League of Extraordinary Gentlemen Volume I
America’s Best Comics/DC Comics
5/6

Året er 1898, og Wilhelmina Murray, kjent fra Bram Stokers Dracula, får i oppdrag å samle fire spesielle menn, alle viden kjent for sine eventyr, til et mystisk og viktig oppdrag. Herrene, viser det seg, er ingen ringere enn Allan Quatermain, eventyreren fra Kong Salomos miner, kaptein Nemo fra Jules Vernes eventyrbøker, herr Griffin, best kjent som H.G. Wells «Den usynlige mannen», og Robert Louis Stevensons dr. Jekyll (også kjent som Mr. Hyde). Men disse har forlengst passert sin beste alder, og er både rynkete og slitne.

For en som har vokst opp med disse klassiske eventyrbøkene gir det et saftig kick å oppleve at en så sikker penn som Moore tar gamle helter og skurker ut på nye eventyr. Moore kombinerer her den historiske teften fra den langt mer seriøse From Hell-serien med leken med litterære skikkelser han bedriver i Lost Girls.

Og en mer nøyaktig dramaturg og historieforteller enn Moore skal du lete lenge etter, her har han tatt seg tid til å oversette deler av dialogen til både arabisk og fransk. På tegnersiden samarbeider Moore med Kevin O’Neill (Marshal Law og Nemesis the Warlock), som har en spennende og, til tider, svært grotesk strek.

ex2Alan Moore og Kevin O’Neill
The League of Extraordinary Gentlemen II
America’s Best Comics/DC Comics
6/6

Seriemesteren Alan Moore skapte sensasjon da han samlet helter fra klassiske 1800-tallsromaner i The League of Extraordinary Gentlemen, og denne oppfølgeren er faktisk hakket mer underholdende.

Der Moore i første serie brukte lang tid på å introdusere figurene, er det klampen i bånn fra første side her. Marsboere invaderer England, og bare våre helter kan stoppe dem. Bak dette enkle plottet skjuler det seg en røverhistorie med alle de riktige ingrediensene: Kjærlighet, drama, barsk humor, forræderi og voldsom action. Den kan leses som et renspikket eventyr eller som en intelligent hyllest til den eventyrlige litteraturen. Det er som å se verdens smarteste actionfilm.

Du trenger doktorgrad i engelsk litteratur for å snappe opp alle referansene, men i tillegg til de etablerte hovedpersonene fra Dracula, Dr. Jekyll og Mr. Hyde, En verdensomseiling under havet, Den usynlige mannen og Kong Salomos miner, møter vi blant annet figurer skapt av Edgar Rice Burroughs og H.G. Wells.

Nettnerdene går i spinn for å komme til bunns i alle referansene, men det som sitter sterkest igjen er portrettet av Robert Louis Stevensons Mr. Hyde. Moore viser hvordan han var den originale Hulk, samtidig som han klarer å skildre ham som en motsetningsfull antihelt – revet i to av sine instinkter og følelser.

The League of Extraordinary Gentlemen er bare underholdning, men det skal godt gjøres å lage noe mer underholdende.

Anmeldelsene er opprinnelig publisert i Bergens Tidende. De to første bøkene av serien er også til norsk, og en tredje bok, The Black Dossier, er også kommet på engelsk. Filmatiseringen fra 2003 prøver jeg bare å glemme.


17 svar på “Alan Moores gentlemen”

Liker formuleringen «De to første bøkene av serien er også til norsk». For hva enn de har gjort med dem, kan det ikke kalles å oversette. Det er fryktelig fryktelig.

Og var virkelig Jekyll/Hyde en av barndomsheltene dine? Det virker litt … forstyrret.

Dr. Jekyll, Lange John Silver og Kaptein Nemo osv. digget jeg. Det sier vel sitt at en av mine første favorittplater var Jesus Christ Superstar, og da foretrakk jeg låtene med Judas og de onde fariseerne

Svar

[…] Ukebladet er best kjent som hjem for Judge Dredd, men har også fostret figurer som Sláine, Nemesis the Warlock, Rogue Trooper og Halo Jones, samt fostret serieskapere som Alan Moore, Neil Gaiman, Garth Ennis, Mark Millar, Grant Morrison, Brian Bolland, Simon Bisley, Carlos Ezquerra og Kevin O’Neill. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..