Kategorier
Hiphop Musikk

UGK takker av

Først Slim Thug, nå dette. Texas er tilbake! Mandag 30. mars slipper UGK sitt siste studioalbum, UGK 4 Life. I mellomtiden retter jeg opp gammel urett ved å oppjustere klassikeren Dirty Money fra en sterk 4-er til en soleklar 5-er.

Sammen med Geto Boys er det duoen UGK (Underground Kingz) fra oljebyen Port Arthur som skal ha mye av æren for å sette Texas på hiphopkartet siden debuten i 1992. Albumet Ridin’ Dirty (1996) er det soleklare høydepunktet, og hjulpet fram av et gjestespill på Jay-Zs «Big Pimpin’» og den solide oppfølgeren Dirty Money (2001), lå veien åpen for det store gjennombruddet. Men så måtte Pimp C i fengsel, og karrieren ble lagt på vent.

I 2007 vendte duoen tilbake i triumf med dobbeltalbumet Underground Kingz, som gikk rett inn på førsteplass på den amerikanske albumlista. Men så ble gruppa igjen rammet av tragedie, da Pimp C ble funnet død i desember samme år.

Makkeren Bun B holdt UGK-flammen i live mens Pimp C satt i fengsel, og har gitt ut to flotte soloalbum. Nå har han vendt tilbake til UGK-banneret, for å gi Texas-duoen en verdig avskjed. Hvil i fred, Pimp C og UGK!

PS! Jeg anmeldte Dirty Money i Aftenposten Aften, men endte opp med å gi karakteren 4. Den trekker jeg herved tilbake til fordel for en soleklar 5-er. Min eneste unnskyldning var at jeg i min strenghet ønsket at en 5-er i en av Norges største aviser skulle bety en plate med nedslagsfelt utover fansen som allerede kjenner bandet. Det mente jeg ikke UGK hadde den gang da, snarere var dette en hemmelig godbit for de som allerede var tungt inne i sørstatshiphop. Det stemte nok da, og Dirty Money ble såvidt jeg husker ikke anmeldt i noen andre norske dagsaviser.

ugk2UGK
Dirty Money
Jive/Zomba 2001

Seig, skitten og funky gangstarap fra det dypeste sør.

Tiden da hiphop bare dreide rundt øst/vest-aksen i USA er for lengst forbi. Og når Texas-duoen Underground Kingz (UGK) vender tilbake etter fem års pause, står Sørstatene sterkere enn noen gang – med artister som OutKast, Ludacris, Petey Pablo og Bubba Sparxxx i spissen.

«I’ll be labelled, stigmatized, stereotyped as an entertainment disease worse than cancer,» sier Bun B i tittelsporet, og ja, dette er dekadent gangsta-rap med en mengde usunne ingredienser. Men UGK har autoritet og originalitet i fremførelsen, og når musikken er av det dype, seige og funky slaget, ender Dirty Money opp som en liten godbit for gangsta-fans.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

11 svar på “UGK takker av”

!!! Gleder meg til å høre den plata der!

«I got Bobby by the pound, Whitney by the key, DJ Screw by the gallon, bitch, the game belongs to me!»

Den er godt over kanten ja. Men hvorfor står det Harry Asshole på tracklisten. Har det noe med Texas-uttalen av hairy å gjøre eller hva?

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..