Alan Moores Big Numbers #3 har dukket opp

Big Numbers er Alan Moores ufullendte mesterverk, som stoppet opp allerede etter to av planlagte numre tilbake i 1990. Nå har nummer tre dukket opp på nettet.

Da Alan Moore takket for seg i DC Comics på tampen av 1980-tallet, lei av superhelter og oppgitt over begrensninger, motgang og skrinlagte prosjekter som Twilight of the Superheroes, vendte han tilbake sterkere enn noen gang. Antologien Taboo begynte å publisere hans Jack the Ripper-opus From Hell og den erotiske serien Lost Girls som føljetonger, men den mest ambisiøse serien var ti nummer lange Big Numbers.

På overflaten en historie om hvordan et lokalsamfunn basert på Moores hjemby, Northampton i England, ble påvirket av byggingen av et nytt amerikanskeid kjøpesenter, men selvfølgelig også mye mer. Moore baserte også historien og fortellerteknikken på fraktalgeometri, kaosteori og ideene til den franske matematikeren Benoît Mandelbrot. The Mandelbrot Set var da også seriens arbeidstittel, om jeg ikke husker feil.

Tegningene var ved Bill Sienkiewicz, som nettopp hadde fullført Moores første journalistiske tegneserie Brought to Light, om Iran/Contras-skandalen, og Big Numbers ble utgitt på Moores eget nystartede forlag, Mad Love.

Det er fortsatt uklart hva som egentlig skjedde med Big Numbers. Samarbeidet med Sienkiewicz surnet i alle fall etter bare to numre i 1990, men assistenten Al Columbia ble hyret inn til å følge opp. Så begynner mysteriet. Samarbeidet mellom Moore og Columbia, som fortsatt bare var tenåring, ikke bare surnet, men gikk fullstendig over styr. Til nå har man spekulert i at Columbia nærmest tørnet som følge av Moores legendarisk detaljerte og pirkete manus, og at han i frustrasjon brant opp originalene til både nummer tre og fire. Noe tredje nummer av Big Numbers dukket aldri opp. Før nå.

På nettsiden LiveJournal har signaturen Glycon nå lagt ut hele nummer tre av Big Numbers, slik at vi endelig kan få lese det. Han forteller at han kjøpte de fotokopierte sidene på Ebay, i en pakke sammen med første og andre nummer av serien. Dette er en virkelig sjeldenhet, selv Alan Moore eier ikke en kopi av dette, og han har gitt sin tillatelse til nettpubliseringen. Nå kan vi også se at Columbia la opp til en stil som var svært nær Sienkiewicz’, for ikke å bryte helheten i prosjektet. Det eneste vi ikke får se, er om noen av rutene er i farger. I Big Numbers #2 var én rute i farger, og planen var å øke fargebiten fra nummer til nummer – slik at siste nummer var farger tvers igjennom.

Les hele serien her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: