Kategorier
Hiphop Musikk

3 x nesten for Jadakiss

It’s been a long time coming, men nå er Jadakiss fra The Lox omsider her med sin tredje – og siste? –  soloplate: The Last Kiss. Newyorkeren er en rå rapper, men sliter fortsatt med å komme opp med et helstøpt album.

Som med forgjengerne er The Last Kiss fullstappet med låter, fra knallharde gatelåter til r&b-frierier som ikke funker spesielt godt for ‘Kiss. Men sjekk for eksempel ut godlåter som «Who Run This», «Letter to B.I.G.» (også på «Notorious»-soundtracket), «Death Wish» og «What If», samt sterke gjesteopptredener fra Young Jeezy, Styles P og Nas.

Men helheten blir, som med Rick Ross-albumet nettopp, en litt forvokst samling låter som sliter med å overbevise som et helhetlig album. Det var i og for seg problemet med de to første albumene hans også, og de har anmeldt på skikkelig vis tidligere.

jadakiss1Jadakiss
Kiss Tha Game Goodbye
Ruff Ryders/Universal 2001
4/6

”I’m the reason you moved your family to a whole new other block” rapper Jadakiss fra The Lox på solodebuten Kiss Tha Game Goodbye – og melder seg for alvor på i kampen om å være den aller tøffeste rapperen.

Jason Phillips er så tøff i trynet at han balanserer hårfint på kanten til parodi, eller hva skal man si om en kar med et nærmest erotisk forhold til skytevåpen. Albumet er spekket med gjestestjerner som Nas, DMX, The Lox, Eightball, Nate Dogg og Eve, mens tunge produsenter som DJ Premier, The Neptunes, Timbaland, Alchemist og Swizz Beats står for  musikken. Men Jadakiss klarer å holde kontrollen, og er utvilsomt stjernen på sitt eget album.

Dessuten må han ha en porsjon selvironi, for ellers går det ikke å levere meldinger som ”Now I’m a grown man, more mature and pleasant / And like hitting niggas in the jaw with a Desert [Eagle, pistol]”. Men i lengden blir det for ensidig til å nå utover menigheten som elsker ”gangsta shit”.

Men med ”Feel Me” og ”Keep Ya Head Up” på tampen av plata står Jadakiss fram som en ”thug” med hjerte og hjerne; med noe av den samme tvetydigheten og forvirringen som gjorde Tupac Shakur til en fascinerende artist. Utvikler Jadakiss seg videre kan dette bli spennende.
Opprinnelig anmeldt i Dagsavisen.


jadakiss2Jadakiss
Kiss of Death
Ruff Ryders/Interscope/Universal 2004
4/6

Glitrende rapper i vanskelig balansekunst mellom gata og markedet.
Jason «Jadakiss» Phillips har vist seg som en av de dyktigste og mest minneverdige rapperne i New York siden han dukket opp som medlem i trioen The Lox på tampen av 90-tallet. På solodebuten Kiss Tha Game Goodbye (2001) var han hakket for knallhard og våpenfiksert til å nå ut til et større publikum, men på årets oppfølger viser han langt større bredde i tekst og musikk – på godt og vondt.

På den ene siden har vi såre og sosialrealistiske soullåter som «Why» med Anthony Hamilton og knallharde gangstaspor med The Lox-kompisene Styles P og Sheek Louch. På den andre siden er det obligatoriske hitforsøk med halvhjertet hjelp fra «the usual suspects»: Pharrell (med en forferdelig Neptunes-produksjon), Eminem, Snoop Dogg og Kanye West. Albumet mister helheten og personligheten som preger kollega Styles’ A Gangster and a Gentleman-album, og jeg skulle ønske Jadakiss (eller plateselskapet hans) ikke hadde et slikt brennende ønske om å bli superstjerne.
Opprinnelig anmeldt i Aftenposten Aften.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

7 svar på “3 x nesten for Jadakiss”

Synd med Jada, men han er ikke alene om å være gangster-rapper med mislykket markedsføringsstrategi.
Det nye albumet får uansett en sjanse i iPoden min. Mannen kan jo virkelig rappe, og sammen med Styles P. er de to dynamitt.

Det bør absolutt få en sjanse. Det er uansett flere godlåter, og tenk hvilken dynamittplate du kan redigere sammen av de beste låtene fra disse tre platene!

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..