Kategorier
Tegneserier

Corto Maltese: En europeisk klassiker

Egmont Serieforlaget kom bare halvveis i sin presentasjon av Corto Maltese på norsk, men fortvil ikke. Danske Faraos Cigarer har nettopp fullført sin oversettelse av Hugo Pratts mesterverk.

Faraos Cigarer har nylig oversatt Corto-albumet Mu,  det siste albumet Hugo Pratt laget om sjømannen Corto Maltese. Det er også en av de mest psykedeliske historiene i serien, spekket med hallusinasjoner, magiske sopper, atlantismyter og mystikk. Den forseggjorte innpakningen byr på hele 100 sider med bonusmateriale.

Egmont Serieforlaget melder på sin side at den andre Corto Maltese-boksen inntil videre ligger på is, men den første boksen i serien er uansett verdt å spore opp.  Gir den mersmak, er det bare å følge opp med Faraos Cigarers luksuriøse album av resten av sagaen. Her er mine anmeldelser, opprinnelig skrevet for Bergens Tidende.

corto
Hugo Pratt

Corto Maltese
Egmont Serieforlaget
6/6

samarkand
Hugo Pratt
Corto Maltese: Det gylne hus i Samarkand

Faraos Cigarer
6/6

«Må De være så aggressiv? Hvorfor er De så hensynsløs»? spør advokaten da sjømannen Corto Maltese spolerer hans slu planer. «Det er medfødt,» svarer Corto på sedvanlig lakonisk vis.

Den italienske seriefiguren Corto Maltese er en ikonisk antihelt, en sjømann og eventyrer, lett gjenkjennelig med kapteinslue, kinnskjegg og ring i øret. En hardkokt lykkejeger med pokerfjes og bløtkokt hjerte, som i sine skattejakter og rastløse omstreifing stadig roter seg ut i livstruende situasjoner med større konsekvenser for storpolitikken enn sin egen lommebok.

Der Tintin la grunnlaget for den globetrottende eventyreren som har dominert europeiske tegneserier, står Corto Maltese igjen som den mest fascinerende og komplekse. Fra 1967 til 1989 brukte Hugo Pratt (1927-1995) denne mystiske og kyniske sjømannen for å ta leseren med jorden rundt på intrikate eventyr, i tiden før og etter første verdenskrig.

Cortos stadig overraskende valg og reisemål, kombinert med en mengde litterære og historiske referanser, førte til at han forble en gåte pakket inn i et mysterium. Serien er delvis utgitt på norsk, hulter til bulter, over en periode på over 25 år, men med denne påkostede boksen på syv album får første halvdel av sagaen endelig en behandling et slikt europeisk mesterverk fortjener.

Her er mengder av skisser, akvareller, essay og artikler som bonusmateriale (men ingen streit bakgrunnsartikkel), men det er lov å stille spørsmål om det er riktig å krympe og fargelegge serien, og forlange hele 1600 kroner for kalaset.

Er du misfornøyd med Egmonts valg, er de danske albumene fra Faraos Cigarer et alternativ, utgitt enkeltvis, i stort format og svart/hvitt, og med det samme bonusmaterialet. I tillegg har forlaget også gitt mindre kjente Pratt-serier som Jesuit Joe, Saint-Exupéry og Cato Zulu samme luksusbehandling.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

17 svar på “Corto Maltese: En europeisk klassiker”

Så ut som en solid oversikt. Du hadde jo med Serie-Fokus også, som var mitt første møte med Corto. Skjønte ikke en dritt da, men så var jeg bare sju år gammel.

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..