Lars Vaular får omsider oppmerksomheten han fortjener med sin andre soloplate. Da er det på tide å minne om duoen Tier’n & Lars, som med Kulturclash legger seg høyt på lista over ufortjent oversette norske hiphopalbum.
Gode anmeldelser regner denne uka over Lars Vaulars D’e glede, blant annet i Dagsavisen, BA og Aftenposten, mens VG ikke er like fornøyd. Plata er oppfølgeren til solodebuten med den vanskelige tittelen La Hat – Et nytt dagslys… (2007), som ufortjent ble oversett. Det ble også mixtapene til Freakshow, den første gruppa til Lars, samt de tre platene han ga ut med Fernando Manuel «Tier’n» Lopéz som duoen Tier’n & Lars. Her følger en påminner om noe av det dere har gått glipp av.
Ellers kan du lese mitt gamle intervju med Lars her. Et intervju om Tilbake til stripa-albumet finner du her.
Tier’n & Lars
Frykt og avsky i Bergen
Freakshow 2004
4/6
Tier’n & Lars fra Freakshow viser seg frem som stilsikre kjekkaser med retningssans.
Freakshow ble årets nykommere på Norwegian Hip Hop Awards 2004, fulgte opp med den sterke mixtapen We Are The Champions i våres, og her kommer sannelig Lars Nesheim Vaular og Fernando Manuel López fra kollektivet med en splitter ny mixtape på egen hånd.
Med unntak av et gjestevers fra F’EM one fra Equicez er dette 100 prosent norskspråklig, og Lars viser at rap på bergensk er langt mer enn den hektiske motormunn-stilen til Spetakkel. Den avslappede og breiale stilen er inspirert av klubbgangstere som G-Unit og Roc-A-Fella-klikken, samtidig som duoen makter å sjonglere kjekkas-rap om sex, dop og vold med mer personlige låter som ”Ingenting nytt under solen” og kjærlighetslåten ”Tenker på deg”.
Frykt og avsky i Bergen er delt mellom egenproduksjoner og lånte beats, og er som mixtapes flest et forum for eksperimentering, prøving og feiling. Den er både helhetlig og gjennomtenkt, med en overraskende bred gjesteliste med både lokale helter og større navn som Tungtvann, Kleen Cut og Thorstein Hyl fra Side Brok. Det er en del velbrukte beats her, og de potensielle hitlåtene som kan ta duoen opp fra undergrunnen mangler, men dette er forhåpentligvis bare begynnelsen.
Tiern’n & Lars
Tilbake til stripa: Forberedelsen
ATP Music/Steez.no 2005
4/6
Bergensk gangsta-rap med et menneskelig ansikt.
Der Spetakkel gikk under i et anfall av voksesyke med albumet Presenterer Slaglinjelaget, har Freakshow strammet inn og splittet seg opp i to duoer: Leeroy og Ali Kaazam rapper nå på engelsk som Freakshow, mens Tier’n & Lars holder seg til norsk under eget navn.
”Det her går ut til alle sommer-gangsters som drikker og griller og røyker sigg,” rapper Fernando Manuel ”Tier’n” López og Lars «Lysluggen» Vaular i ”Sommer-Gangster-ism”. Tekstlinjen viser hvordan hiphopduoen har klart å skape en særegen, jordnær og selvironisk norsk variant av gangsta-rap, men heldigvis er de langt fra endimensjonale. Gatealbumet Tilbake til stripa: Forberedelsen er også spekket med personlige historier, skrytelåter og musikalsk flørting med damene. Dessuten er det helt gratis.
Jepp, du leste riktig. Dette albumet er ikke til salgs. Duoen gir bort 1000 trykte kopier, og dessuten ligger hele albumet tilgjengelig for fri nedlasting på plateselskapets hjemmeside. Det er som Lars sier i låten ”Følg etter”: ”Og de snakker om at norske rap-album ikke selger i år 2005, det er fordi dette er gratis, din jævla tøs.” Bak spøken lurer alvoret, for Tier’n & Lars har tatt konsekvensene av at norsk hiphop sliter med salgstallene, og bruker dette albumet for å skape seg goodwill blant potensielle fans og bransjefolk. Når det norske hiphop-miljøet drukner i en stri strøm av demoer, mixtapes og selvutgitte album, er dette et suverent pr-stunt.
Og Tilbake til stripa: Forberedelsen er et fullgodt album. Der duoens mixtape Frykt og avsky i Bergen lokket med stjålne beats og et svært bredt gjestegalleri (fra Side Brok via Tungtvann til Kleen Cut) får vi her 15 ferske låter med originale beats, der gjestelisten er begrenset til Freakshows eget univers av rappere og produsenter. Ikke nok med det, vi får også fire smakebiter fra de kommende platene fra Freakshow og Vågard & Girson.
Albumet er spilt inn i løpet av en hektisk uke, og Tier’n og Lars balanserer på en stram line. På den ene siden må innholdet være så bra at det utvider duoens fanbase. På den andre siden må de holde igjen, slik at folk får lyst til å kjøpe det offisielle debutalbumet når det slippes i 2006. Jeg synes Tier’n og Lars klarer å holde denne balansen, men albumet er – kanskje nettopp derfor – ikke helt problemfritt.
For det første: Den gjentatte produktplasseringen av platens sponsor, en nettbasert klesbutikk, blir noe slitsom. For det andre: Duoen har funnet et originalt tekstunivers, men selve musikken dilter noe mer i skjørtekantene til den sløyeste grenen av amerikansk gangsta-funk. For det tredje: Albumet savner noen soleklare hits som kan løfte duoen ut av undergrunnen, men de spares nok til den offisielle albumdebuten. Men, hei, dette er gratis moro, og samtidig lyden av Tier’n & Lars som kjemper seg helt til topps i den norske hiphop-undergrunnen. Som de selv sier: ”Dette er bare oppvarmningen.”
Tier’n & Lars
Kulturclash
ATP Music/Playground 2006
5/6
Det beste hiphop-albumet fra Bergen.
Kulturkollisjonene står i kø på Kulturclash, det offisielle debutalbumet til Tier’n & Lars. Østlandet møter Vestlandet og det norske blonde møter Innvandrer-Norge, i form av erkebergenseren Lars ”Lyslyggen” Nesheim Vaular og den norskargentinske østlendingen Fernando Manuel ”Tier’n” López.
Det nye møter det gamle når duoen kaster tradisjonelle hiphop-gjestespill på båten til fordel for hjelp fra Jan Eggum og Helge Jordal. Og sist, men langt fra minst, er dette et strålende eksempel på hvordan to karer oppdratt av Dr. Dre, Snoop Dogg og annen breial hiphop fra Los Angeles, Atlanta og Houston klarer å sjonglere paradoksene som kommer seilende når du vil lage gangsta-rap på norsk.
Dermed får vi historier om hvor fett det er å ha en kompis med bil, sterkt påvirket av Houstons ”screwed and chopped”-bevegelse, mens Jan Eggums refreng fra antiabort-sangen ”Sånn kan det gå” resirkuleres til bruk i hverdagshistorier om pengemangel, øldrikking, kjipe jobber og hard festing. Duoen renser gangsta-rappen for vold, våpen, fengselshistorier og dopdealing, og sitter igjen med sjangerens doser av sex, rus, bitches og hverdagslig sosialrealisme – som fortalt av to hiphopere i 20-årene med drag på damene og godt grep om både joint og spritflaske.
Dette kan minne litt om holdningene og ærligheten til Equicez, men musikalsk er Tier’n & Lars på en annen planet. Der Equicez’ debutalbum var preget av streng minimalisme og innadvendte stemninger, melder Kulturclash seg inn i en tradisjon som strekker seg fra dagens ”dirty south”-scene og tilbake til første gang Dr. Dre serverte sine gnålende synth-hogg, melodiøse refrenger og stemninger preget av sol, varme og solskinn i California.
Kulturclash er tidenes beste bergenske hiphop-album, men er ikke uten skjønnhetsfeil. Duoen sliter med å servere klokkeklare hitlåter, grisepraten i låter som ”Kyss klapp klem” blir noe klam, og det er heller ikke mangel på tvilsomme nødrim. Det største problemet er derimot at dette musikalsk og tekstmessig nok er forut for sin tid i et land der både Jay-Z, Bone Thugs-N-Harmony, dirty south og Houston-rap fortsatt er forbeholdt de relativt få. Jeg tipper derimot at Kulturclash raskt kan bli både milepæl og forbilde for neste generasjon hiphop-hoder.
Anmeldelsene er opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
11 svar på “Hva vet du om Tier’n & Lars?”
Såklart enig, men så har jo all norsk kvalitetsrap har blitt oversett de siste 5 årene
Kult at du anerkjenner Kulturclash! Jeg hadde ingenting med produksjonen å gjøre, men signerte albumet for MBO da jeg jobbet der 2005-2006. Da jeg ved flere anledninger hørte låtene i utvikling i studioet i Bergen og leiligheten til Manu i Oslo var det helt klart at de hadde mye fremtid i seg.
Også etter selskapet bestemte seg for å legge ned den pop/rock-avdelingen jeg var i ferd med å utvikle, med Karin Park, Susanne Sundfør, the Alexandria Quartet med flere, hadde jeg et veldig personlig engasjement for Manu og Lars, og jeg hjalp dem og Kulturclash-albumet over til min tidligere arbeidsgiver (Playground).
Lars var stor på Bylarm i år, og jeg gleder meg til å høre den nye plata hans.
seeeeeen.
peiling på musikk han der Holen.
[…] – Øyvind Holen lagde en samleside/artikkel med anmeldelsene til alle utgivelsene til Tier’n �… […]
[…] av «Stunt 101» av G-Unit og «Right Thurr» av Chingy. Er siden blitt en duo bestående av Fernando Manuel «Tier’n» López og Lars Vaular (fetteren til Sondre Lerche). 2010-oppdatering: Lars Vaular gir ut soloalbum nummer tre, […]
[…] I USAs konkurranseutsatte hiphopjungel må rappere kjempe for å holde seg synlig, og dermed oversvømmes markedet av en stri strøm med mixtapes – hastig sammensatte cd-plater på lavere budsjett og med høyt gjenbruk av klassiske instrumentaler. Bare i lille Norge kom det i 2005 ut over 40 forskjellige mixtapes, fra etablerte artister som Tommy Tee og Tungtvann til nykommere som Herreløse og Tier’n og Lars. […]
[…] deler av Hiphop-Norge, for hvor ellers kan du finne mikrofonfiender som Don Martin og Oral Bee og Tier’n i Freakshow og Tommy Orion i Smalltown Emcees på samme plate? Late Spring Break er en fin samling […]
[…] og Lars Tilbake til stripa: Forberedelsen ATP Music 2005 Norske hverdagsgangstere: «Til alle sommer-gangsters som drikker og griller og […]
[…] forventer jeg at Tier’n spillefilmdebuterer og Ali Kazaam velges inn på Stortinget i […]
Ja, nå har jeg lett etter «kompis med bil» så lenge at du aner ikke!
Er det fortsatt mulig å finne den på nettet?
Det er visst vanskelig. Kulturclash-albumet er tatt ut av sirkulasjon, og er ikke tilgjengelig noe sted. Du får lete i bruktsjapper og på nettet er vel mitt eneste råd.