Kategorier
Musikk

Green Day: Verdens største punkband

Green Day er blitt et av verdens største rockeband, skriver Dagsavisen om 21st Century Breakdown. Helt enig, og 2004-albumet American Idiot skal ha mye av æren.

Her er min anmeldelse av American Idiot, fra Aftenposten. Det artigste med denne er at jeg faktisk måtte kjempe en liten kamp for å få anmelde skiva. Musikkansvarlig var nemlig ikke så overbevist om at Green Day var så mye å skrive om i 2004, og mente de hadde passert holdbarhetsdatoen forlengst.

Han var ikke den eneste som hadde avskrevet Green Day den gang, og jeg ser at anmeldelsen nok er litt preget av den interne motstanden, men for en revansj trioen tok med American Idiot! 12 millioner solgte på verdensbasis, en Grammy-pris for beste rockealbum og en Brit Award for beste internasjonale album, ifølge Wikipedia. Jeg gleder meg til konserten i Oslo Spektrum 12. oktober.

200px-Greenday_americanidiotGreen Day
American Idiot
Reprise Records/Warner 2004
5/6

Green Day viser at de på ingen måte er klar for punkpop-gamlehjemmet.
En ting skal president George W. Bush ha: Han har inspirert Green Day til å lage sitt kanskje beste album siden 1994-gjennombruddet Dookie. Her er fengende punkpoplåter The Hives ville solgt dressene sine for, svulstige rockeballader Silver ville operert bort tatoveringene sine for og ni minutter lange punkoperalåter ingen noen gang hadde drømt om å ønske seg. Jepp, American Idiot er et konseptalbum, eller punkopera, om du vil, om dagliglivet i USA etter 11. september og en merkbar skamfølelse over den politiske ledelsen i hjemlandet.

«Sing along to the age of paranoia / Don’t want to be an American idiot», synger Billie Joe Armstrong i tittelsporet, og det er aldri noen tvil om hvem denne amerikanske idioten er: Navnet begynner på «b» og slutter på «ush». Albumet surrer litt rundt i midtpartiet, men «Boulevard of Broken Dreams» er en god kandidat i kampen om årets beste rockeballade. Mange hadde nok avskrevet Green Day i 2004, men trioen ler utvilsomt sist og best: American Idiot stormet inn på førsteplass i både USA og Storbritannia.

Blink-182 og Green Day har allerede overbevist i år. Makter Sum 41 det samme med Chuck (det gjorde de ikke, 2009-kommentar), står vi foran et overbevisende punkpop-hattrick.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

13 svar på “Green Day: Verdens største punkband”

Bra skrivd om Green Day i dette innlegget ! Hører på 21st century Breakdown nå, TIDENES ALBUM!! : )

12. Oktober<3

[…] «De er så arrogante at det formelig lyser av dem, og dette vil garantert gjøre dem til konger på den berømmelige haugen i månedene som kommer», skrev Dagsavisen om Sum 41s All Killer No Filler fra i fjor. Og når det kommer til dum og deilig punkpop kunne Does This Look Infected? like gjerne hett «All Killer No Filler II» – for dette er bandet som får fjortisene til å glemme Blink-182 og Green Day. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..