Side Brok: Fett som svinemør

Side Brok får mildt sagt blandet kritikk for sitt tredje album, Ekte menn, om dagen. Jeg benytter anledningen til å poste mitt første intervju med sunnmøringene, samt anmeldelsen av stadig like fete 1, 2, 3, fyre.

Sjekk først ut anmeldelsene av Ekte menn her: BA, Dagsavisen, Aftenposten, VG og Nettavisen. Jeg ligger som vanlig på etterskudd når det kommer til nye plater, og har ikke rukket å høre Ekte menn, så derfor spoler jeg tidsmaskinen tilbake til 2003 og 2004 – da Side Brok slo gjennom:
_________

Side Brok rapper på dialekt så tjukk som graut, og de har allerede satt Sunnmøre på rapkartet. Nå albumdebuterer bandet, og Thorstein Hyl III & co. satser på å bli Norges beste hiphopband.

«For ingen forste hiphop frå Hovdebygda / Ej kan like gått gå på folketrygda», rapper Runar Gudnason alias den personlighetsspaltede rapperen Sjef R/Thorstein Hyl III/Sirkel Sag på brei sunnmørsdialekt. Side Brok viser at han tar fullstendig feil.

– Jeg flyttet fra Hovdebygda i Ørsta kommune i 1991, og begynte å rappe delvis for å holde fast ved dialekten min. Da bodde jeg i Danmark, og var for sjenert til å opptre for mine danske venner. Rappingen var bare for meg og fetteren min, Bård, som lagde musikk for meg. Jeg trodde at hvis vi to skulle gi ut plate, så begrenset markedet seg til dem som forstår lokalmiljøet i Ørsta og liker hiphop. Det vil si: Bare meg selv, ler Gudnason.

Ekte eller tøys?
Nå er albumet Høge brelle her, og det har allerede solgt 5000 eksemplarer til butikk. Side Brok (sunnmørsk for saggebukse, uttales «siide brrok») debuterte med en EP i fjor, fikk ros av hiphopmagasinet Kingsize og platen ble raskt utsolgt. Oppfølgersinglen 1, 2, 3, fyre debuterte på VG-lista, og Side Brok vant NRK Petres Urørt-konkurranse og VGs pris for beste liveband under Bylarm. Under Bylarm-konserten på Torgallmenningen i Bergen sto hundrevis i kø utenfor teltet.

Men er Side Brok «ekte» hiphop eller tøys og tull? De ble invitert av Tommy Tee til tiårsjubileet til National Rap Show, men publikum rygget noen hakk da gjengen med tilårskomne og smålubne vestlendinger inntok scenen. På nettsiden hip-hop.no har temaet «Side Brok . . . ka mener dokkar om de her?» samlet over 150 innlegg. Dommen er delt, men alle band som klarer å lokke tenåringer ut i hissig debatt om nynorsk, bokmål og dialekter må være en god ting.

– Det er mange som har sett lyset i hiphopkulturen, noe som er veldig positivt på mange måter – men samtidig gjør det at mye blir veldig konformt. Hvis hiphopere ser noen som truer deres identitet, blir de redde for at de driver gjøn med dem. Vi mener vi lager bra hiphop med den dypeste respekt – men med en tilnærming og distanse til uttrykket som gjør at det er veldig forståelig at folk reagerer, mener Gudnason.

Danmark
Men Gudnason har cv-en i orden. Han så Beat Street på Island i 1984, startet breakegruppe i Hovdebygda og har alltid likt musikken. Men han har aldri vært en del av noe norsk hiphopmiljø. Han emigrerte til Danmark i 1995, og dansk hiphop har vært en viktig inspirasjon.

– Jeg kom til Danmark midt i den andre oppblomstringen av dansk hiphop, og ble kjent med flere rappere. Allerede i 1996 og 1997 begynte jeg å skrive tekster på norsk, og etter hvert torde jeg å fremføre tekstene også.

På plate opptrer Gudnason under hele tre aliaser: Sjef R, Thorstein Hyl III og Sirkel Sag, og hans splittede personlighet er i god tradisjon etter Eminem, Kool Keith og Digital Underground.

– Jeg var en rap-nerd som skrev tekster for meg selv. Derfor måtte jeg jamme med meg selv, og utviklet flere personligheter med forskjellig stil. Sirkel Sag spilles av Bård med cowboyhatt på konserter. Men han er ikke med i bandet, for han er en skikkelig idiot av en råner. Sirkel Sag altså, ikke Bård. Resten av Side Brok er også ørstinger: Bård Aasen Lødemel, Knut Petter Sævik, Tore Brevik og Oddgeir Kristensen har alle elektronika-bakgrunn fra prosjekter som Skatebård, John Storm n Da Kid og Gork. Og de fremstår som fullt band på scenen.

– Vi holdt vår første konsert noensinne i november, og har bare gjort 12 til sammen. Til sommeren blir det flere festivaljobber, og målet er å bli Norges beste liveband innen hiphop.

Anmeldelse: Knallåt fra vest

SideBrokSide Brok
1, 2, 3, fyre

pinaDgreitt Records/Playground 2003

Straight outta Sunnmøre: Ultrafengende og original hiphop.
Side Brok fra Hovdebygda i Ørsta debuterte med Side Brok EP i fjor, og årets oppfølger sneiet til og med innom VG-listen. Fullt fortjent, for «1, 2, 3, fyre» er en liten genistrek av en låt.

Medlemmene er nærmere 30 enn 20 år, og det merkes i form av en dyp hiphopforståelse og påvirkning fra breiale N.W.A. og Dr. Dres sløye g-funk fra tidlig 90-tall.
Sjefsrapper Thorstein Hyl III har lånt sitt alias fra den morsomme New York-rapperen Thirstin Howl III, og gjør ikke skam på sitt forbilde med en original gnålestemme, frisk flyt og suveren bruk av egen dialekt.

Side Brok bruker hiphopens rammeverk til å skildre egen virkelighet på Sunnmøre – med referanser til hjemmebrent, sveler, ferger, bilkjøring, damer og lokalgeografi. To Ralph Myerz-remikser av «Ein likandes kar» gir en noe dårligere helhet enn Side Brok EP, men albumet i februar kan raskt bli en klassiker.

Opprinnelig publisert i Aftenposten. Les mer om Side Brok her.

13 kommentar

 1. Sjekk ut nye albumet. Gir den lett 7/10 evt. 4.5/6

 2. […] uten verken å overbevise eller more. Men Fremmed Rase fra Trondheim, Diaz fra Jessheim og Side Brok fra Ørsta kombinerte klassisk norsk harrykultur, dialekt og gangstarap på langt mer overbevisende […]

 3. […] sluppet ny musikk på tampen av året. Salvadors Happy Daze må nevnes, ellers bør alle sjekke ut Side Broks svært underholdende Det er pina 3 en kassett, der blant annet TønnePål og Skolestil fra […]

 4. […] The Dreamix-plater, Envy meldte seg på med lovende Dreamworks: Why Not Me, mens også Joddski og Side Brok ga lytterne full valuta for (de manglende) pengene. Mer om emnet her, med link til […]

 5. […] ned Side Broks mixtape Det er pina 3 en kassett via denne siden, og lese mitt intervju med gutta her. Eller du kan lese mer om mixtapes […]

 6. […] egen virkelighet. Jørg-1 fra Bodø (Tungtvann), Fremmed Rase fra Trondheim, Spetakkel fra Bergen, Side Brok fra Ørsta og Jaa9 & OnklP fra Lillehammer viste at man kunne rappe på flere […]

 7. […] Feit’n fra Kolbotn: “Gi Deg sjøl en smækk” ft. Thorstein Hyyl, Klisne Fingra & Chem. – Fire flotte norske rappere på én og samme låt! Feitn gir snart […]

 8. […] i røyk, bandet sovnet inn, og gutta måtte se seg forbigått av andre vestlendinger som Spetakkel, Side Brok, Lars Vaular og A-laget. I 2009 tok de opp tråden, og nå har de spilt inn 11 nye låter, med […]

 9. […] interessert i hiphop og laget egne beats, og er inspirert av «tusenvis av artister», blant annet Side Brok, Kendrick Lamar, J. Cole og A$AP Mob. For ikke å snakke om de «vilt mange» bergensrapperne som […]

 10. […] fra Trondheim, Spetakkel og Freakshow (med Lars Vaular og John Olav Nilsen i rekkene) fra Bergen, Side Brok fra Ørsta og Jaa9 &OnklP fra Lillehammer viste at man kunne rappe på flere […]

 11. […] Sjekk også ut min 2003-sak om bygderap her, samt 2004-intervjuet med Side Brok her. […]

 12. […] Så her er de. Sjekk også ut min 2003-sak om bygderap her, samt 2004-intervjuet med Side Brok her. […]

 13. […] 6ix9ine og snart norgesaktuelle Lil Pump og Lil Xan. Her hjemme svarer artister som Joddski, Sjef R, Ha!en og Moggger Don, samt Natt&Dags Yngve Sikko, på mine mange […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: