Eminems verdensorden

Når Eminem nå gjør comeback med Relapse er det faktisk over seks år siden sist han var på høyden. Med filmen 8 Mile sto Detroit-rapperen på terskelen til verdensherredømme.

Etter 8 Mile ble det mye drama og uinteressant musikk. Eminem valgte å ikke satse videre på Hollywood, men satset istedenfor på musikken. Resultatet ble en litt forvirrende blanding av kompromissløs gangsta-rap på plateselskapet Shady Records (representert med forsøk på å lansere rappere som Bobby Creekwater, Ca$his og Stat Quo), kombinert med heller desperate forsøk på samtidig å beholde sin egen popapell, som singlene «Just Lose It», «Like Toy Soldiers» og «Shake That».

De første smakebitene på Relapse, «Crack A Bottle» og «We Made You» bar bud om nok et desperat forsøk på å innta hitlistene, og en stund var jeg redd for at Eminem skulle ende opp som en parodi på seg selv. Men så kom «3 A.M.», og etter en sniklytt på hele Relapse er det bare å avblåse alarmen. Dette er frekkere, hardere og mer helhetlig enn de første singlene bar bud om, med mye av den bekmørke humoren og white trash-selvpiskingen som gjorde Slim Shady så fascinerende.

Beste Eminem-album siden The Eminem Show (2002).

Da passer det bra med en reprise på min store Eminem-sak, opprinnelig trykket i Morgenbladet i 2003.

___________________________

Eminem ser på seg som hærføreren for en hel generasjon sinte, hvite unge amerikanere. Han har trolig helt rett, og nå gir filmen 8 Mile et innblikk i hva som formet Detroit-rapperen.

Eminems verdensorden knesettes allerede fra første stund på hans fjerde soloalbum The Eminem Show fra i fjor. ”I never would’ve dreamed in a million years I’d see so many motherfuckin’ people who feel like me / Who share the same views and the same exact beliefs, it’s like a fuckin’ army marchin’ in back of me”, rapper han på ”White America” – før han setter ord på voksen-USAs frykt i refrenget: “White America, I could be one of your kids”.

Ikke rart Eminem er “public enemy #1” i USA, men samtidig har verdens største musikkavis NME kalt rapperen den viktigste politiske popstjernen siden John Lennon – samtidig som Rolling Stone ga omslaget til Eminem i sitt ”persons of the year”-nummer for 2002 på bakgrunn av The Eminem Show og filmen 8 Mile.

Marshall Mathers III er utvilsomt dagens viktigste popstjerne, og han har overtatt den kontroversielle og frittalende rollen som skremmende forbilde fra artister som Marilyn Manson, Courtney Love og Axl Rose i Guns N’Roses. Samtidig viser han seg som en artist i stadig vekst og framstår som en vandrende selvmotsigelse som kan refse president George W. Bush for krigshissing i et øyeblikk for i det neste hetse homofile og kvinner på det groveste med huleboer-tekster som ”Put anthrax on a Tampax/And slap you till you can’t stand”.

Rocky Night Fever
Med 8 Mile legger Eminem både grunnlaget for en karriere som skuespiller og et innblikk i hva som formet Eminem til den han er i dag.

– Jeg spiller ikke meg selv i filmen, men det er flere likhetstrekk fordi jeg satt ned med manusforfatter Scott Silver og fortalte ham flere hendelser fra livet mitt som ble brukt i filmen. Noen akkurat som de skjedde, noen litt endret, sier Eminem i et intervju med Rolling Stone.

8 Mile er både en skildring av en epoke i en lokal musikalsk subkultur og historien om den unge, innbitte ”fighteren” som slår seg til topps. Saturday Night Fever møter Rocky, og likhetene mellom rollefiguren Jimmy Smith Jr. og Eminem er påfallende.

Begge sliter i innholdsløse jobber i et forfallent Detroit på midten av 1990-tallet, og blir latterliggjort fordi de er hvite rappere på den lokale hiphopscenen. Begge lever i fattigslige kår med en arbeidsledig, alkoholisert mor – og begge er dødelig morsomme og dyktige rappere med skarp observasjonsevne og en glødende vilje til aldri å gi opp. Hatet, sårheten, mistenksomheten, den forsiktige gleden og sorgen i Eminems blikk i filmen forteller nesten mer om rapperens bakgrunn enn hans selvsikre, mørkt humoristiske og sinte tekster.

Eminem er en artist preget av ekstreme motsetninger og en utpreget dobbelthet, og på flere vis minner denne dobbeltheten om innflytelsesrike Tupac ”2Pac” Shakur – som gjennom hele karrieren balanserte mellom rollen som gangsta-neandertaler og samfunnskommentator med hjerte og hjerne. Eminem er ekstrem morsom, energisk og slagferdig, han er en original rimsmed, en strålende historieforteller og har en selvinnsikt de fleste av oss kan misunne. Han sjonglerer roller som vi andre skifter sokker, og kan være den oppkjeftige råtassen Slim Shady, showmannen og klovnen Eminem og den usikre og sjalu småbarnsfaren Marshall Mathers om hverandre.

Musikk som terapi
Og på The Eminem Show viser for alvor den politiske hærføreren Eminem seg fram for første gang, idet han truer med å marsjere opp og pisse på plenen til Det hvite hus i ”White America” og advarer sine fans mot presidentens krigshissing i ”Square Dance”: ”The man’s back / With a plan to ambush this Bush administration, mush the Senate’s face in and push this generation / Of kids to stand and fight for the right to say something you might not like”.

Men samtidig sier Eminem nettopp svært mye som ikke blir spesielt godt likt. Han fantaserer om å myrde sin ekskone og viser fram både sin homofobi og sitt kvinnehat. Han har et problematisk og romantiserende forhold til dop, synes ekstremt synd på seg selv, er pompøs og går ikke av veien for offentlig skittentøyvask. Som da han fantaserer om å gravlegge sin egen mor i videoen til ”Cleaning Out My Closet”.

– Slik er det med alle sangene mine: De fungerer som terapi og jeg gir ut alt jeg føler på plate isteden for å gjøre det jeg fantaserer om, sier han til Rolling Stone.

Det er nettopp denne dobbeltheten som gjør Eminem så interessant, eller som Rolling Stone beskriver ham: ”rock & roll’s biggest pain in the ass, at a time when most music is trying its damnedest to be dull”.

Tvilsomt forbilde
”God sent me to piss the world off”, sa Eminem i gjennombruddshiten ”My Name Is”, og få artister har vel omtalt sin egen rolle som artist og forbilde på samme vis som Eminem. Allerede på The Slim Shady LP tar han et ironisk oppgjør med seg selv i ”Role Model”: ”Follow me and do exactly what the song says: Smoke weed, take pills, drop out of school, kill people and drink” – før han tar opp en annen kjepphest rett etter: “Some people only see that I’m white, ignoring skill”.

I 8 Mile latterliggjøres Jimmy Smith Jr. fordi han prøver å gjøre karriere i en  musikkform fullstendig dominert av svarte, og i en nøkkelscene diskuterer kameratene hans hvem som er tidenes beste rappere. Et forslag om det hvite New York-bandet Beastie Boys nedstemmes øyeblikkelig med følgende begrunnelse, uten at de tenker på at kompisen Jimmy faktisk er en hvit rapper: ”Det er alltid lettere for hvite å oppnå suksess med svart musikk”.

Eminem følte alltid at hudfargen hans motarbeidet hans sjanser for suksess, og når hans suksess nå har åpnet portene for en flodbølge hvite rappere er situasjonen snudd på hodet. Plutselig beskyldes Eminem for å være hiphopens svar på Elvis, den hvite musikeren som bringer svart musikk ut til massene. Og Eminem er som alltid klar over sin egen rolle. ”Let’s do the math, if I was black I would’ve sold half” sier han i ”White America”. ”I am the worst thing since Elvis Presley, to do black music so selfishly” rapper han i “Without Me” – som alltid med tungen i det selvironiske hjørnet av munnen.

Men Eminem er for streng mot seg selv, for det er ikke hans bleke hud som har gjort ham til dagens største popstjerne. Det er hans humor, meloditeft, evne til å skape overskrifter og uovertrufne evner som rapper. Du kan mislike mye av det han sier, men sakens kjerne er at Eminem svært ofte sier noe som er verdt å lytte til og byr på historier verdt å fortelle – og det er dette som har ført til at han fungerer som en isbryter for hip hop verden over.

Singlen ”Lose Yourself” fra 8 Mile pløyde ny mark på ellers hiphopfiendtlige radiostasjoner og lyttere. Selve filmen kan raskt bli en ny Beat Street, og kommer bare til å gjøre Eminems hær enda større og fortsetter han sin feilfrie vei framover vil han bli den oppvoksende generasjons største musikalske ikon. Det er som han sier på ”Without Me”: ”Cause we need a little controversy, cause it feels so empty without me”.

54 kommentar

 1. Hater og elsker ham. Ingen har samme brodd, jeg føler jeg burde digge alt han gjør. Dessverre irriterer han meg av grunner jeg ikke forstår selv. Dessuten er jeg rocker. Men at Eminem er et av de navnene en ikke kan se utenom i dag er det ingen tvil om.

 2. Eminem er så fantastisk bra, rett og slett elsker han.
  Beste album siden (02) eminem show.
  Jeg skal være der når platesjappa åpner på mandag for og kjøpe plata hans.

  For en genial mann 😀

 3. Til tross for at jeg ikke akkurat tilhører målgruppen, har jeg hyppig brukt Eminem som både ryddemusikk og bilkjøremusikk og funnet ut at det fungerer ypperlig. Og jeg synes fremdeles «Sing for the Moment» er genuint rørende. Det er noe med omsorgen hans for disse unge, sinte og redde guttene, og forståelsen for den ofte håpløse drømmen de bærer på («maybe tomorrow»). Det er fint til å høre på. Helt til han begynner å snakke om jentene.

 4. […] Eminem: The Marshall Mathers […]

 5. […] Eminem har D12, Nelly har St. Lunatics, Ludacris har Disturbing Tha Peace og 50 Cent har G-Unit. Pimp Squad Click (P$C) er kompisene til T.I. fra Atlanta, og selverklært konge av sørstatene. Selv om det bare er T.I. som har noe personlighet av disse fem rapperne, er dette blitt en fin dose gangstarap. […]

 6. […] om The Slim Shady LP. Etter oppfølgeren, The Marshall Mathers LP, ville poet Espen Stueland gi Eminem Nobelprisen. The Marshall Mathers LP fortjener en plass blant 00-tallets beste, men likevel: En […]

 7. […] Blueprint (2001) Jay-Zs andre mesterverk. Eminem er den eneste gjesterapperen, og produsentene Kanye West og Just Blaze gir et en helhetlig […]

 8. […] Et vannskille for hiphopen Posted on april 23, 2010 by oyvindholen Eminem-filmen 8 Mile utspiller seg i 1995. Året står igjen som et stort vannskille for amerikansk […]

 9. […] til Eve, Gwen Stefani, No Doubt og Mary J. Blige i en håndvending. For ikke å snakke om Eminem, 2Pac og Snoop […]

 10. […] fra i hiphop, for der har både veteraner som Public Enemy og Paris, stjerner som Nas og Eminem og nykommere som Mr. Lif entret arenaen med bitende og kritiske politiske tekster – for bare å […]

 11. […] Posted on september 30, 2010 by oyvindholen Musikkbransjen jakter fortsatt på den nye Eminem, den hvite rapperen som blir superstjerne. I dag ser vi boblere som Yelawolf, Paul Wall, Brother […]

 12. […] til rolig hiphop-skit. Alt mulig, skjønneruhvajegmener? De 110.000 platekjøperne som skaffet seg Eminems siste album, gir et bra bilde over hiphops potensial i Norge, mener […]

 13. […] det om å kommentere bildene som trykkes. Men faktisk får man vel så mye innsikt i karrierene til Eminem og T.I. som de mer tradisjonelle intervjuene. Synet av gamle bilder får det til å spinne og gå […]

 14. […] er en hvit battlerapper, grubler og historieforteller, som ofte sammenlignes med Eminem før han traff Dr. Dre. Sammen med DJ Abilities har han gitt ut albumet First Born, og på […]

 15. […] I det siste har han jobbet med supergruppa Slaughterhouse og gjenopptatt samarbeidet med kompisen Eminem, men på plate har denne glitrende battlerapperen aldri fått det helt til å funke. 2002-debuten […]

 16. […] Det går mye i oppslagsverk og biografier over rockens store navn; Bob Dylan, The Beatles, Eminem og Kiss. Samtidig er jeg overrasket over hvor stor interessen er for smalere artister som Nick […]

 17. […] «This is the a day in the life of a geezer» og «around here we say birds, not bitches», sier han og fortsetter med godt fortalte historier fra hverdag og fest for en hvemsomhelst i Storbritannia tidlig i det 21. århundre. Det er mye fest, fyll og dop her, men når Skinner i «The Irony Of It All» gjør en duett med seg selv i to forskjellige roller skjønner en hvorfor han blir kalt den engelske Eminem. […]

 18. […] og ingen steder kommer det tydeligere fram enn når rappere møtes til ”battle”. Nå vil Eminem-filmen 8 Mile gjøre fenomenet kjent landet […]

 19. […] Ironisk nok var det nettopp Dre som brakte Xzibit ut til massene etter at han deltok på 2001 og Eminems Marshall Mathers LP – samtidig som Dre gikk mot en mer minimalistisk […]

 20. […] opp i: G. Dep observerer skarpt sitt eget samfunn, mens Pharoahe Monch er ekstremt surrealistisk. Eminem har hentet mye fra ham. Og Slick Rick er den beste […]

 21. […] er hierarkisk oppbygd. På toppen sitter de internasjonale superstjernene, som U2, Coldplay og Eminem, som lanseres samtidig over hele verden – for å unngå at lokale avdelinger taper store penger […]

 22. […] skuffet også med den første samleplata fra hans eget Aftermath-plateselskap, men så ga han oss Eminem. Denne plata viser bare at Snoop Dogg trenger en rapper av samme kaliber. Opprinnelig publisert i […]

 23. […] beste, og det skulle bare mangle med gjestestjerner som Dr. Dre, 50 Cent, Young Buck, Snoop Dogg, Eminem, Jay-Z, Nate Dogg og til og med Talib Kweli og Black Thought (The […]

 24. […] til Orifice Vulgatron, som med sin nasale stil høres ut som den engelske fetteren til Eminem og Promoe. Når albumet nesten i sin helhet er produsert av gruppens egen Dag Nabbit, blir dette et […]

 25. […] verdenssyn ble presentert i Boyz N The Hood og Menace II Society, mens superstjerner som 2Pac og Eminem brukte Hollywood for å forme sitt eget […]

 26. […] horder av ungdom til selv begynne å rappe. Uten N.W.A., ingen Snoop Dogg, 2Pac, 50 Cent eller Eminem. Lik dette:LikeBli den første til å like denne […]

 27. […] han fortsatt hører hjemme på stadionrockens topp 5 – sammen med Metallica, U2, Aerosmith og Eminem – artister som makter å tilfredsstille titusener, samtidig som de ikke henfaller til renskåret […]

 28. […] tidlig 90-tall, var Jay busy med nye prosjekter som Onyx og 50 Cent, den nye helten til Dr. Dre og Eminem, opplyser Tommy […]

 29. […] i tv-serien Roswell. Og ikke minst: Første vers i ”Thank You” er brukt som refreng i Eminems monsterhit […]

 30. […] får hiphop inn på bestselgerlistene og tidligere hiphopfiendtlige radiostasjoner med artister som Eminem, Eve, Mary J. Blige og Bubba Sparxxx i spissen. The Neptunes slo seg fram med å lage musikk for […]

 31. […] får hiphop inn på bestselgerlistene og tidligere hiphopfiendtlige radiostasjoner med artister som Eminem, Eve, Mary J. Blige og Bubba Sparxxx i spissen. The Neptunes slo seg fram med å lage musikk for […]

 32. […] 1999: Dr. Dre vender tilbake for fullt med soloplata 2001 og Eminems The Slim Shady LP på sitt eget Aftermath […]

 33. […] hiphopen at de mest populære rapperne ofte er de som også får den beste kritikken. Bare tenk på Eminem, Jay-Z og Kanye West. Popularitet henger gjerne sammen med troverdighet, nesten ingen bryr seg […]

 34. […] fra i hiphop, for der har både veteraner som Public Enemy og Paris, stjerner som Nas og Eminem og nykommere som Mr. Lif entret arenaen med bitende og kritiske politiske tekster – for bare å […]

 35. […] da er det helt legitimt å bekymre seg over hvilke idealer Eminem og Snoop Dogg forfekter, men det blir for enkelt å forby eller fordømme. Det er flere grunner til […]

 36. […] er kanskje ikke ekte, men de er ikke noe mindre virkelig enn karikaturer som Marilyn Manson og Eminem, har Hewlett påpekt. Gorillaz er også en protest mot musikkbransjens ustanselige produksjon av […]

 37. […] der disse to har hatt rappere som Notorious B.I.G., G.Dep, Snoop Dogg og Eminem i stallen, har Gotti bare en lang rekke middelimådigheter. Refrengmaskinene Ja Rule og Ashanti er […]

 38. […] Gjør en rapper suksess, følger kompisene etter – gjerne i gruppeform. 2Pac hadde Outlawz, Eminem har D-12, Nelly har St. Lunatics og Busta Rhymes har sitt Flipmode Squad. Og her kommer 50 Cents […]

 39. […] Palko var den ekte Slim Shady lenge før Eminem ble superstjerne, og siden 1993 har han rappet om familien, dop, damer, paranoia og mentale […]

 40. […] min, men det ble jo ikke noe resultat av møtet – for et halvt etter skrev han kontrakt med Eminem og begynte å jobbe med Dr. […]

 41. […] mest bemerket som skuespiller i Ally McBeal, Crossroads og 8 Mile – der hun spilte eksen til Eminem. Men hun og broren Kellin vil også være popstjerner, og som Boomkat gjør søsknene et […]

 42. […] plater, og i kjølvannet av suksessen til amerikanske artister som Cypress Hill, Coolio, Fugees og Eminem og norskspråklige rappere som Tungtvann og Klovner i Kamp ble hiphop en større del av kulturbildet […]

 43. […] hun sto utstilt sammen med landskvinnene M2M, kinesiske popstjerner og verdensstjerner som U2 og Eminem. Aqua var blitt så populære i Kina at de hadde fått minst et hyllestband, mens Marlins «Sitting […]

 44. […] hadde noen singler på rullebladet da han som første artist skrev kontrakt med Eminems Shady Records, og dukket også opp på D12-albumet – men det er nå han skal vise at han duger […]

 45. […] fant sin vei i livet da han byttet Iron Maiden-platen sin mot brorens kopi av Eminems The Marshall Mathers LP i 2000, og på ungdomsskolen dyrket han amerikanere som Dr. Dre, Ice Cube […]

 46. […] ble «big business» i Oslo i år, med utsolgte konserter med Eminem, Xzibit, D12 og M.O.P. Men på Norwegian Hood stiller alle artistene opp […]

 47. […] there’s a concept that works / Twenty million other white rappers emerge” sa Eminem på “Without Me”, men på tross av Detroit-rapperens enorme suksess har vi ikke opplevd en […]

 48. […] er en hvit battlerapper, grubler og historieforteller, som ofte sammenlignes med Eminem før han traff Dr. Dre. Sammen med DJ Abilities har han gitt ut albumet First Born, og på […]

 49. […] fikk sine Hollywood-historier med Boyz N The Hood (1991) og Menace II Society (1993), Eminem spilte på sin egen historie i 8 Mile (2002), mens sørstatsrappen fikk sitt med Hustle & […]

 50. […] lagt Ja Rules karrieren i grus med dødelig treffende parodier, blitt kompis med Dr. Dre og Eminem, og solgt over en million album på gata. Når hans ordentlige albumdebut nå omsider er ute, […]

 51. […] Julian Alexander, G-Cap fra Førde med flere står bak Play-Mo Music, og varmet nylig opp for Eminem på Rockefeller. G-Caps gruppe Northern Lights (med besøk av Julian og deler av Chicago-gruppa […]

 52. […] er Khalid, Camila Cabello, Emimem og J Balvin blant verdens største popstjerner i 2018, og hvem har gjort dem til […]

 53. […] seg relevant i dagens gangstascene ved å rappe over kjente beats gjort kjent av stjerner som Eminem og G-Unit. Det funker helt greit til tider, men B-Real snubler stygt når han prøver å gjøre […]

 54. […] mange av dem så litt ut som ham, de hørte på den samme musikken og hadde de samme drømmene. Eminem hyllet Benjamin da han hadde konsert i Oslo Spektrum den samme dagen som fakkeltoget. Og Michael […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: