Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Jasons gale verden

Jason-uke på bloggen i anledning hans 14. bok, Low Moon & andre historier. I dag: Mitt første intervju med karen, i anledning albumdebuten Lomma full av regn fra 1995.

Høstens første store norske tegneseriebegivenhet er albumdebuten til moldenseren John Arne Sæterøy, bedre kjent som Jason. Lomma full av regn har Sæterøy arbeidet med i nærmere to år.

– Selve historien er spekket med klisjeer, forteller Sæterøy, som på ingen måte er noen nybegynner på tegneseriefronten. Han har laget humorserier for KOnK, absurde serier i Humorparaden og sosialrealisme i Fidus. Lomma full av regn betegner han som surrealistisk.

– Vi møter normale personer i en surrealistisk verden. Handlingen er ikke så viktig. Enkelt sagt er det gutt møter jente, gutt og jente finner en koffert full av penger og blir forfulgt av jentens eks-kjæreste som er leiemorder, sier Sæterøy.

Lite planlagt
Historien kom av seg selv underveis i arbeidet med serien, lite var planlagt på forhånd.

– Jeg visste at serien skulle begynne med en mann som blir gravd ned i en ørken, men jeg hadde ingen anelse om at det hele ville ende på Påskeøya. Jeg arbeidet med omtrent ti sider av gangen og måtte begynne å tenke på slutten da jeg var omtrent halvveis. Hvis jeg hadde hatt et ferdig manus, ville jeg fort gått lei.

Lei var nettopp det Sæterøy gikk med sitt forrige prosjekt. Som hovedoppgave på Kunst- og håndverkskolen i Oslo laget han en tegneserieversjon av Stein Rivertons Jernvognen, som han første gang kom over i hørespillformat på radioen da han var 15. Sæterøy gjorde ferdig 13 sider til hovedfagsoppgaven men la serien på hyllen for å konsentrere seg om Lomma full av regn.

– Jeg liker best å gjøre mine egne ting, jeg ser lite poeng i å gjenfortelle en gammel historie. Seriene jeg lager er fiksjon, men de er også delvis basert på meg selv og personer jeg kjenner. Småhistoriene i Fidus er basert på egne erfaringer som leserne kan forholde seg til, men jeg ønsker ikke at det skal bli for privat. Jeg prøver å få til en balansegang mellom det dagligdagse og det fantastiske.


FRA FIDUS

Filminspirert
Sæterøy mener han selv er mer inspirert av film enn av andre tegneserier. Han nevner en filmskaper som Hal Hartley, som også tar utgangspunkt i klisjeer for å fortelle sine egne, unike historier. Jim Jarmusch, Monty Python, Ragnar Hovland, Raymond Carver og René Magritte er andre forbilder.

– Jeg prøver å konstruere seriene slik at en sekvens avløser en annen, og jeg mener at fortellerteknikken min henter mest fra film. Jeg vektlegger den visuelle informasjonen, og prøver å få hver side til å framstå som en visuell enhet, med noe spennende i siste rute. Tegningene kommer først, teksten kommer etter, og den har jeg mer problemer med.

Barnebok
– Kommer det flere album fra Jasons hånd?

– Jeg var ganske lei mot slutten av dette albumet, men har likevel lyst til å gjøre fortsette. Jeg går med planer om en Hitchcock–lignende sak om en kar som blir beskyldt for et mord han ikke har begått. Jeg har også lyst til å lage en barnebok og holder på med en historie om en gutt som begynner å jobbe på verdens dårligste sirkus, Sirkus Magri, et ord som er en kombinasjon av Magritte og Salvador Dalí, avslutter Sæterøy (2009-kommentar: hvor ble det av denne, Jason?).

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende 2. november 1995.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jasons gale verden”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..