Kategorier
Hiphop Musikk

Norske beats 2

Stargate vinner Grammy, mens Nasty Kutt produserer for Method Man & Redman. Norske hiphopbeats gjør det bra, og nå graver plateselskapet Plastic Strip Press fram neste generasjon norske beatsmakere.
frontcover-thumb

Plata med den noe kronglete tittelen J-Ramm * Kolon Productions * Nutsons * Clark F er første utgivelse i Plastic Strips «Produced in Norway»-serie. Der selskapet tidligere har vært begravd i arkivene for å finne skatter innen jazz, rhythm’n’blues, funk og folkemusikk, er denne skiva viet fire lovende hiphopprodusenter. Men, som Lars Finborud skriver, bevaringsbehovet her er ikke noe mindre enn for rytmiske blinkskudd fra 1960- og 70-tallet. Snarere tvertimot. For mye av denne musikken er aldri blitt gitt ut på skikkelig vis, men «ligger rundt på nedstøvede harddisker rundt i landet».

Jeg siterer fra presseskrivet: «De siste årene har antallet kvalitetsutgivelser – på cd og vinyl – av god norsk hiphop og eksperimentell musikk falt, selv om det aldri har vært flere talentfulle produsenter og band i Norge. Nye, unge artister mp3-er sporere, og etter at låtene er fjernet fra MySpace-playlisten, forsvinner mesteparten av musikken, eller blir bare lagret som lav bitrate mp3-filer.»

Dette er beatmakere som hittil har vært mer opptatt av å vise seg fram på nettsamfunn som MySpace og sende e-poster med mp3-filer over Atlanterhavet enn å gi ut musikken sin på cd og vinyl, men her får de altså sjansen til å vise seg fram på begge formater. Typisk er det også at de jobber mye med amerikanske, engelske og svenske rappere. På plata får vi spor med Frank-N-Dank, Baatin fra Slum Village, Organism 12, Illa J med flere. Beatmakerne har også stor sans for Jaa9 & OnklP, som dukker opp på flere spor.

Produsentene:

J-Ramm, også kjent som J-Rose og Jørgen Ramm: Rapper og produsent fra Tønsberg og medlem av kollektivet Ville V. De siste fem årene har jobbet med artister som Dudley Perkins, MED, Frank-N-Dank og Phat Kat, og han er ikke overraskende påvirket av J Dilla (R.I.P.).

Kolon Productions, duo bestående av Intact (Erik Norderval) og FLG (Joakim Martinussen). Har produsert og dj-et siden 1999, og jobber med folk som Supa Smash Bros, Slum Village, Amazone og Freakshow.

Nutsons, alias Erlend og Haakon Mjømen Knudsen. Dj-er og produsenter gjennom 15 år, kjent for sitt samarbeid med Jaa9 & OnklP, og med en viss status som somlepaver. Før dette har EP-en Sleaze Cheesebourg vært den eneste utgivelsen under Nutsons-navnet.

Clark F, alias Marius Haugan fra Tønsberg. Som J-Ramm medlem av kollektivet V ille V, har produsert beats for DJ Green Lantern, Nils m/Skils, Uro, Evig Poesi og Dorthe Skappel (!).

Les mer om norske beats her og her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

7 svar på “Norske beats 2”

Spennende skive, må sjekkes ut. Det er store tider for norske beats! Nasty Kuttt-sporet på Blackout!2 er noe av det største som har skjedd norsk hip-hop, spør du meg. Det største som har skjedd siden Tommy Tee nesten fikk med en beat på Get Rich Or Die Tryin’.

Ikke glem Big Ice og Oral Bee, sier nå jeg. De fikk amerikansk gullplate for produksjon på Baby Bash’ Tha Smokin Nephew. Følg med, snart kommer bloggposten Norske beats 3.

Svar

Ja, hvordan kunne jeg glemme Oral!? Jeg repper jo 1450 sjæl! Venter i spenning på neste bloggpost.

Hørt om Brods? Også Norsk.. Produsert for Jedi Mind Tricks, Outerspace og Reef The lost cauze

låtene han har gjort ligger på myspacen hans

myspace.com/warnerbrods

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..