Kategorier
Musikk

ZZ Top: Sex, biler, øl og boogierock

I kveld spiller ZZ Top i Oslo, og jeg gleder meg som en unge til å se et av mine favorittband for andre gang. Her er min anmeldelse av den store ZZ Top-boksen, som gir en grundig gjennomgang og kunstnerisk oppreisning av ”southern rock”-pionerer.

Som med mange av mine evige favorittartister, Sonic Youth, Public Enemy, The Fall, Tom Waits, Johnny Cash, Hüsker Dü, Slayer og Wu-Tang Clan, sliter jeg med å skrive om ZZ Top. For det første var jeg ikke påtenkt som musikkjournalist da de hadde sine største dager, og for det andre sliter jeg med å legge fanen i meg selv til side. Så det eneste jeg har skrevet om Texas-bandet, er denne anmeldelsen av den feiende flotte boksen Chrome, Smoke & BBQ i Aftenposten Aften. Her er den:

ZZ Top
Chrome, Smoke & BBQ
(Lone Wolf/Warner)
5/6

Texas-trioen ZZ Top blir gjerne sett på som en endimensjonal vits; to skjeggete fyrer og en bebartet trommis som heter ”skjegg”. De selger tradisjonell bluesrock ved hjelp av teite videoer, grisete humor og dårlige synthesizere.

Billy F. Gibbons, Joe Michael ”Dusty” Hill og Frank Beard er på mange måter sørstatrockens Beavis & Butthead med sin sans for damer, biler, fyll, grillmat og musikalske grisevitser, men samtidig gaper trioen over langt mer. Denne fire CD-er sterke boksen gir et flott bilde av ZZ Tops musikalske utvikling fra slutten av 1960-tallet frem til 1990.

I 1990 spilte trioen inn en versjon av ”Reverberation (Doubt)” av 13th Floor Elevators, Texas-gruppen ledet av Roky Erickson. En verdig hyldest, da denne psykedeliske garasjerockgruppen var et viktig forbilde da Billy Gibbons startet The Moving Sidewalks på tampen av 1960-tallet. Gibbons forlot ganske raskt sitt psykedeliske utgangspunkt, til fordel for musikk dypt rotfestet i blues, boogie, country og soul.

ZZ Top var inspirert av Jimi Hendrix, The Rolling Stones, Booker T. & The MG’s, John Mayall og Lightnin’ Hopkins, og fant raskt formen ved hjelp av en dyp forståelse av sørstatenes musikalske røtter, Gibbons’ originale gitarspill og en evne til å skrive minneverdige og morsomme låter.

ZZ Top slo gjennom i Europa ved hjelp av MTV og den klassiske videotrilogien ”Gimme All Your Lovin’”, ”Sharp Dressed Man” og ”Legs” i 1983. Men i USA var de giganter lenge før. De solgte til platina i 1973, samlet 80.000 publikummere i 1974, og hadde artister som Santana, Joe Cocker, Aerosmith og Ted Nugent som oppvarmere.

Boksen gir et omfattende overblikk over trioens år på London Records og Warner, det vil si at de fire albumene etter 1990s Recycler ikke er representert. Med unntak av tre spor med The Moving Sidewalks, den første ZZ-singlen ”Miller’s Farm/Salt Lick” og noen kjipe remikser er boksen fattig på rariteter, så hardbarkede fans bør gå nøye i seg selv før de handler. Boksen er en utvidet ”best of”-pakke, over fem timer musikk der hvert album er bredt representert.

Selve boksen er også verdt omtale, der den pryder bokhyllen som en Texas-versjon av julekrybben – formet som et skur og med klipp ut-figurer av våre skjeggete venner, samt en innholdsrik bok om gruppens historie.

PS! Hele boksen kan finnes på Spotify. Musikken altså.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

14 svar på “ZZ Top: Sex, biler, øl og boogierock”

Så dem på Rockefeller for noen år siden, og hvis kveldens konsert blir like svett og fett som da, så er det all grunn til å glede seg. Finanskrisa og en arbeidsledig kone har derimot satt en effektiv stopper for utskeielser som konsertbilletter for min del, desverre. Ha en hårete aften, Øyvind!!

Jeg var på samme konsert, og det var da gutta endte opp på Onkel Donald etter konserten. Ikke at man var der sjøl, for hva skal man på Onkel Donald å gjøre? Utenom å møte Billy Gibbons.

Håper hjemmekvelden med kona ikke blir like fett, svett og hårete…

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..