Kategorier
Tegneserier

Blacksad og kamikazekaniner i Eon

Lars Lauvik har fått sitt eget blad, men du trenger ikke å være fan for å kjøpe Eon. For blant biseriene finner vi den glitrende spanske krimserien Blacksad og den svarte humoren i Kamikazekaninene.

EON_0901_c1-4.indd

Etter Pondus, Nemi, M og Kollektivet er Eon neste norske stripeserie som får sitt eget blad. Hvem blir neste? Kan det bli Zofies verden? Uansett, Eon har flere gode biserier, og heldigvis har man ikke lagt seg på en reinspikka humorlinje. Her er mine anmeldelser av Blacksad og Kamikazakaninene. Men Lars Lauvik, Blacksad er ikke fransk, som du sier i et intervju med Serienett, den er spansk. Les mer om Eon her.


Juan Díaz Canales og Juanju Guarnido
Blacksad
Egmont Serieforlaget
5/6

Tegneseriens George P. Pelecanos.
Innen krim står George P. Pelecanos i en særstilling, der han i flere romaner tegner et goldt bilde av Washington D.C. med sikker sans for dialog, hverdagskriminalitet og menneskelig desperasjon. Han skriver også manus til dagens beste tv-krim, The Wire, og den spanske ”krim noir”-tegneserien Blacksad er i god Pelecanos-ånd.

Dette er hardkokt krim med dyr i hovedrollen, et triks kjennere husker fra Benoît Sokals Canardo. I en New York-aktig storby anno 1950 møter vi John Blacksad, ensom ulv og privatdetektiv, som roter seg inn i saker som koker over av sjalusi, hat og mord. Serien bruker ganske tradisjonelle krimintriger som et påskudd til å tegne opp komplekse nett av politikk, rasisme, korrupsjon, klassekamp, arbeidsledighet og andre sosiale utfordringer, men det viktigste er at disse tre albumene samlet i én bok er ypperlig tegnet og fortalt.

Andy Riley
Kamikazekaniner
Bazar Forlag
4/6

Nusselige kaniner tar blodsprutende selvmord. Fabelaktig i små doser.
Engelskmannen Andy Riley tjener til smør på brødet som tekstforfatter for humorshow på TV, men med Kamikazekaninene (The Book of Bunny Suicides) er han i ferd med å bli en engelsk Gary Larson. Om Larson utelukkende laget vitsetegninger om suicidale kaniner.

Dette er nemlig en samling vitsetegninger og miniserier om kaniner som på utspekulert og vanvittig vis velger å forlate denne jammerdal. De limer seg fast til ubåter, sniker seg med på invasjonen i Normandie, gjemmer seg i tekjeler og kiler vektløftere under armene. Hvorfor de er så ulykkelige vites ikke, men Rileys enkle og sjarmerende strek formidler livstrettheten til disse nusselige skapningene på utmerket vis. Fort lest og best i små doser, men da er Riley både svært morsom og oppfinnsom.

Anmeldelsene er opprinnelig publisert i Bergens Tidende, og begge seriene er tidligere utgitt i bokform på norsk.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

15 svar på “Blacksad og kamikazekaniner i Eon”

Heisann Øyvind,

Og takk for anmeldelse og generelt mange godord i min retning over årene. Jeg følte bare at jeg måtte si at jeg selvsagt vet veldig godt at Blacksad er spansk, ikke fransk. Artikkelen på serienett baserer seg på et intervju med Bergens Tidende, og vi vet vel alle (kremt) at journalister kan være noe…slappe med håndtverket noen ganger, og denne journalist hadde klart å få spansk (som jeg sa) til å bli fransk i papirutgaven, verre var det ikke.

Ha en strålende sommer!
Lars Lauvik

Erm…forfatterne av Blacksad er spanske, men serien gis ut på fransk først (se en.wikipedia.org/wiki/Blacksad for detaljer).

Dette er vi jo enige om alt, Martin.

Men Blacksad må jo uansett kalles en spansk tegneserie, selv om den utgis på fransk først. Hvis ikke, er Jason fransk og Jon Fosse tysk (begge har fått gitt ut verk på fransk og tysk før de kom ut på norsk.)

Hei Lars, dette er jo typisk slappfiskjournalister. Artig nok holdt feilen på å forplante seg videre inn i forlaget, da din kjære redaktør holdt på å sende ut pressemelding om franske biserier rett etter at denne posten ble publisert. Hun prøvde seg på en spansk en (ha!), og sa at serien først ble publisert i Frankrike, men i så fall er jo Jason franskmann. Uansett, skaden ble avverget før det var skjedd.

Finfint blad forresten, det er deg vel unt!

Svar

[…] Situasjonen i Norge gjenspeiler tegneseriefeberen i Frankrike. På 1980-tallet svømte vi i oversatte voksenserier fra Frankrike, Italia og USA, og etter flere års tørke er vi nå i gang igjen med norske oversettelser av fransk-iranske Persepolis, italienske Masers voktere og Corto Maltese<!–em>, amerikanske Tepper og Som en silkehanske støpt i jern, franske Rabbinerens katt og spanske Blacksad. […]

[…] Situasjonen i Norge gjenspeiler tegneseriefeberen i Frankrike. På 1980-tallet svømte vi i oversatte voksenserier fra Frankrike, Italia og USA, og etter flere års tørke er vi nå i gang igjen med norske oversettelser av fransk-iranske Persepolis, italienske Masers voktere og Corto Maltese, amerikanske Tepper og Som en silkehanske støpt i jern, franske Rabbinerens katt og spanske Blacksad. […]

[…] Situasjonen i Norge gjenspeiler tegneseriefeberen i Frankrike. På 1980-tallet svømte vi i oversatte voksenserier fra Frankrike, Italia og USA, og etter flere års tørke er vi nå i gang igjen med norske oversettelser av fransk-iranske Persepolis, italienske Masers voktere og Corto Maltese, amerikanske Tepper og Som en silkehanske støpt i jern, franske Rabbinerens katt og spanske Blacksad. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..