Kategorier
Hiphop Musikk

Øyvind angrer 1

Den første i en uregelmessig serie: Terningkast 4 til UGKs Dirty Money? Gratulerer med ny hjerne!

Noen ganger bommer man på anmeldelser. Som regel er man kanskje for snill og gir 4 istedenfor 3, mens du iblant innser at du har oversett en klassiker. Nå er det tid for å gjøre bot, og først ut er min anmeldelse av UGKs Dirty Money. Den er ikke på høyde med klassikeren Ridin’ Dirty, men like fullt en tvers gjennom solid og underholdende plate.

Til mitt forsvar sto anmeldelsen på trykk i Aftenposten Aften, og jeg mener at 4 er en god karakter til en god plate. Legg merke til at jeg er utelukkende positiv. Men jeg hadde en idé om at 5 og 6 burde gis til plater som appellerer utenfor menigheten, og i 2001 var nordmenn med sans for skitten Texas-rap så definitivt en liten menighet. Men Dirty Money var faktisk en slik plate som hadde appell langt utenfor menigheten, så derfor burde den ha fått 5.

Her er originalen:

UGK
Dirty Money
Jive/Zomba 2001
4/6

Seig, skitten og funky gangstarap fra det dypeste sør.
Tiden da hiphop bare dreide rundt øst/vest-aksen i USA er for lengst forbi. Og når Texas-duoen Underground Kingz (UGK) vender tilbake etter fem års pause, står Sørstatene sterkere enn noen gang – med artister som OutKast, Ludacris, Petey Pablo og Bubba Sparxxx i spissen.

«I’ll be labelled, stigmatized, stereotyped as an entertainment disease worse than cancer,» sier Bun B i tittelsporet, og ja, dette er dekadent gangstarap med en mengde usunne ingredienser. Men UGK har autoritet og originalitet i fremførelsen, og når musikken er av det dype, seige og funky slaget, ender Dirty Money opp som en liten godbit for gangstafans. Høydepunkter: «Ain’t That A Bitch», «Gold Grill», «Don’t Say Shit», «PA Nigga», «Like A Pimp».

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

11 svar på “Øyvind angrer 1”

Synes ikke Dirty Money fortjener mer enn en 4’er, for det er det klart svakeste albumet fra UGK (ser da bort fra Jive-samleren Side Hustles). Beatsene på Dirty Money er til tider halvslappe, og skiva lider av at utgivelsen hele tiden ble utsatt og utsatt og egentlig «aldri helt ferdigstilt». Derimot så gjorde de alt godt igjen med utgivelsenUnderground Kingz -kanskje den eneste dobbelt-CDn innen rap som ikke burde vært skrelt ned til ett album.

Der kan du se, kanskje jeg hadde rett likevel? Men i motsetning til mange andre plater jeg anmeldte var dette en skive som vokste – og som jeg fortsatt liker å spille. Men enig med dobbeltskiva.

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..