Kategorier
Hiphop Musikk

Øyvind angrer 2

Nummer to i en uregelmessig serie: Med The Recession ga Young Jeezy ut 2008s beste hiphopalbum. Hvordan kunne jeg være så tjukk i huet at jeg ga Let’s Get It: Thug Motivation 101 en 3-er?

Nå om dagen liker jeg aller best å høre på trap-rap, det vil si sørstatsrappere som T.I., Gucci Mane, OJ Da Juiceman og utallige Young Ditt og Yung Datt. For ikke å glemme Young Jeezy og hans gangsta music.

Men i 2005 var jeg ikke helt klar for Jeezy. Der det ikke var noen tvil om at T.I. var en kløpper bak mikrofonen, kan det til nød forstås at jeg syntes refrenger som «This is gangsta music, this is gangsta music, this is gangsta music, and this is gangsta music» var noe endimensjonalr.

Men så feil kan man altså ta. Young Jeezy var lyden av samtida, mens jeg hadde parkert. Jeg var rett og slett ikke moden – eller umoden? – nok til å se kvalitetene i musikken hans i 2005. Nå derimot: Terningkast 5!

Her er originalen. Det artige er at hvis du tar vekk ingressen, så står teksten like godt til en 5-er som en 3-er. Det må ha vært underbevisstheten som var i sving, og som egentlig visste at jeg likte dette.

Young Jeezy
Let’s Get It: Thug Motivation 101
Island Def Jam/Universal 2005
3/6

Sørstatsgangster uten humor eller selvironi.
Dag Solstad bør skrive en roman om gangstarap. Det kunne blitt bra, for gangstadominansen i USA er for oss nordmenn like ”skjærende uforståelig” som drabantbylivet Solstad skildrer i romanen Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige.

Atlanta-rapperen Young Jeezy er en av mange sørstatsgangstere som invaderer de amerikanske hitlistene. Han dundret inn på femteplass med gruppen Boyz N Da Hood tidligere i år, mens denne solodebuten klatret helt til andreplass.

”Fuck with real niggaz that’ll cut ya throat / And they don’t drink Pepsi, they just sell coke,” rapper Jeezy i ”Gangsta Music”, og oppsummerer platen bedre enn meg. Dette handler om det tøffe gatelivet med penger, dop og damer, og karen er over gjennomsnittet interessert i kokain for å si det mildt.

Du bør også være godt over snittet interessert i gangsta-rap à la UGK, T.I. og plateselskapene Cash Money og No Limit for å få utbytte av dette. Alle andre får klø seg i hodet som en Dag Solstad, mens dere grubler over hva som egentlig foregår i USA.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

8 svar på “Øyvind angrer 2”

[…] Young Jeezys Can’t Ban the Snowman og T.I.s The Leak casher inn på fersk suksess, men tendensen er tydelig: Mixtapes er for den aller ivrigste fansen, men for alle oss andre er det stadig vanskeligere å skille skitt og kanel i denne ustoppelige musikkflommen. Det er også et faresignal at det blir bare blir vanskeligere å høre forskjell på en mixtape og et album. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..