Kategorier
Tegneserier

Ridderne av Dor samlet

Inka-Lills ambisiøse fantasyserie Ridderne av Dor er nå samlet i to bøker fra forlaget Vigmostad & Bjørke. Her er mine anmeldelser av noen av de opprinnelige utgivelse.

InkaLill
Ridderne av Dor 1: Hjertets knekt
Bladkompaniet 1992

Trondheimsjenta InkaLill, alias Inga-Lill Røsberg, dukket opp fra intet i den norske tegneserieverden. Hun hadde allerede flere ferdiglagde album da hun kontaktet Bladkompaniet for første gang. Det første av disse, «Hjertets knekt», er nå kommet ut.

Det er eventyr av den episke sorten Inka- Lill forteller. Sterkt inspirert av forfattere som J.R.R. Tolkien og C.S. Lewis tar hun oss med til Dor, et eventyrland fullt av alver, dverger, trollmenn og kjemper. Seriens hovedperson er en hobbitlignende kar, Hassel Hvitveis, som gjennom tilfeldigheter roter seg inn i eventyr med maktkamp, magi og farer, hvor hele verdens skjebne står på spill.

Det er svært sjelden at en debut er så godt gjennomført som dette. Med stor sikkerhet introduserer Inka-Lill et persongalleri og en historie som kan gjøre de fleste av hennes kollegaer grønne av misunnelse. Ridderne av Dor kan utvikle seg til å bli en langt bedre serie enn for eksempel den oppskrytte amerikanske serien Alvefolket.

På den negative siden må det sies at Inka-Lill er for sterkt inspirert av bøkene til Tolkien. Selve miljøet og historien er for sterkt basert på mytologien fra bøkene Hobbiten og Ringenes herre. Dette fører til at Ridderne av Dor blir for lite original. Man kunne ønske at Inka-Lill hadde brukt norsk mytologi og norske folkeeventyr mer når hun skapte Dor. Selve layouten på sidene kunne også ha vært mer spennende. Albumet er så godt som gjennomført med fire striper pr. side, noe som gjør at albumet ser litt kjedelig ut. Jeg regner med at dette vil komme seg i de påfølgende album.

Det er likevel en imponerende debut, og en av årets beste norske serier.

InkaLill
Ridderne av Dor 4: Lovens bokstav

Bladkompaniet 1996

Den onde ambassadør Overall stjeler mye av rampelyset i det fjerde kapittelet i sagaen om Ridderne av Dor, med heldig resultat. Serien er blitt mer spennende og dramatisk.

Med «Lovens bokstav» har InkaLill kommet fram til fjerde del av den pågående og ambisiøse sagaen om heltene i Dor-rikene.

I god fantasystil har vi blitt kjent med lille Hassel Hvitveis. Han er i bitter kamp mot den onde Overall som ønsker seg makten over Dor-landene. Som eventyr har Ridderne av Dor hatt problemer med å komme i gang. De tre første albumene var hyggelige og velmenende, men de klarte ikke å rive meg med som leser. Noe av problemet har vært at heltene har vært for mange, og har fått for lite motstand og problemer.

Med fjerde album økes dramatikken og spenningen flere hakk, noe serien absolutt tjener på. Dette er utvilsomt det beste og mest spennende av albumene så langt, og forhåpentlig kan vi vente oss en snarlig fortsettelse.

Hovedgrunnen til den økte spenningen er at fokus nå blir satt mer på seriens skurk, ambassadør Overall. Han er blitt listigere, ondere og stjeler mye av rampelyset, samtidig som han skaper store problemer for våre helter. En god spenningsserie er avhengig av en grusom skurk, og nå strammer Overall inn tommeskruene på våre helter. Hassel Hvitveis mister jobben sin som vekter, og etter dette setter Overall alle kluter inn for å sette resten av ridderne av Dor ut av spill.

Heltene sliter tungt i dette albumet, noe som gjør det hele så mye mer medrivende enn tidligere album. Hvis nå InkaLill klarer å holde temperaturen oppe, og økonomien forsvarer litt hyppigere utgivelser kan vi være på sporet av noe stort her. Jeg påstår ikke at Ridderne av Dor holder seg på nivå med Ringenes herre, men den er i ferd med å utvikle seg til en god eventyrserie. Dette er ikke noe vi er bortskjemt med i Norge, så la oss krysse fingrene og håpe at InkaLill kommer i mål med serien.

Tegne- og layoutmessig er dessverre serien fortsatt litt kjedelig. Sidene blir for like, rutene er gjennomført like store, og InkaLill utnytter ikke potensialet hele seriesider gir. Fortsatt minner serien mest om en avisserie i formen.

InkaLill
Ridderne av Dor 6: Sorte Gryter
Bladkompaniet 1998

Nestsiste kapittel i norsk eventyrserie.
Den onde keiseren og trollmannen Overall har sikret seg kontroll over Dor-landene. Men han vet ikke at hans argeste motstandere, de fredløse ridderne av Dor, fortsatt lever. Når ridderne får nyss om at Overall planlegger å provosere frem en rasekrig i Dor, samler de seg rundt Hassel Hvitveis’ listige, men farlige, plan for å få has med trollmannen en gang for alle.

InkaLill nærmer seg punktum i nyere norsk tegneseriehistories mest omfattende albumserie. Gjennom seks album har hun fortalt et godt og barnevennlig eventyr, med klare inspirasjonskilder som Tolkien, C.S. Lewis, Robin Hood og Asterix. Hun har bygget opp fine figurer; Hassel Hvitveis er den gode og snarrådig helten, som uforvarende blir satt i sentrum på samme måte som Bilbo i Tolkiens Hobbiten. Og trollmannen Overall er passende demonisk, hensynsløs og omgitt av fargerike og sleipe bifigurer.

Dessverre har ikke InkaLill klart å gi tilsvarende liv til Hassels kumpaner. Med unntak av prinsesse Timian har de øvrige fem ridderne av Dor forblitt skuffende anonyme og pregløse. Dette, og en konstant manglende spenstighet i sidekomposisjon, er albumseriens største svakheter.

Men Ridderne av Dor er utvilsomt en underholdende, om ikke grensesprengende, affære. Mest naturlig blir det kanskje å sammenligne med Peter Madsens danske Valhall-serie. Ridderne av Dor er nok ikke like spenstig og humoristisk, men InkaLill har likefullt laget en gjennomført og medrivende skandinavisk albumserie, i stil med franskbelgiske eventyrlige humorserier (eller humoristiske eventyr).

Albumserien passer nok aller best for barn og barnslige voksne, den blir for leken, snill og uhøytidelig til å tas på alvor som voksenserie. Historien kan nok være litt skummel for de aller minste, men er i bunnen ganske så harmløs. Historiene er i all hovedsak dialogbasert, og gir ikke bunn for de helt store dybdene.

Ridderne av Dor skal etter planen avsluttes neste høst. La oss håpe Bladkompaniet lar InkaLill få muligheten til å vende tilbake til Dor-landene. Hun har helt klart mer å fortelle derfra. (2009-kommentar: InkaLill har fortsatt med hittil åtte album i serien Miranda, men ikke på Bladkompaniet. Westwind og senere Vigmostad & Bjørke tok over.)

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

10 svar på “Ridderne av Dor samlet”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..