Da Michael Jackson spilte rasekortet

I 2002 mente Michael Jackson at et rasistisk Sony hadde skylden for at vi ikke kjøpte platene hans lenger. Men striden handlet mest om grønne dollarsedler.

Etter hvert som sorgen og sjokket etter det plutselige dødsfallet legger seg, etter at vi har mimret ferdig om Off the Wall, Thriller og Bad, så vil det trolig komme flere nyheter om Michael Jacksons finanser og underlige karriereavgjørelser. Da står Jacksons 2002-oppgjør med sin egen plateselskapsjef, mektige Tommy Mottola, som et av de merkeligste opptrinnene. Jeg skrev følgende om saken dengang da:

Stedet er klubben Webster Hall i New York sent lørdag kveld. Michael Jackson mottar en pris fra fanklubben, men bruker kreftene sine på å vise fram en plakat der det står «dra tilbake til Helvete, Mottola».

Mottola er Tommy Mottola, toppsjefen i Jacksons plateselskap Sony, og helt siden juni har Jackson gitt ham skylden for at Invincible har solgt i underkant av to millioner – katastrofale tall for «kongen av pop». Nå oppfordrer Jackson til Sony-boikott, og Mottola beskyldes for å være rasist og djevelen inkarnert.

Den folkesky popstjernen er forvandlet til en rasende Chuck D. Han slår seg sammen med presten Al Sharpton, med ambisjoner om presidentkandidatur, og OJ Simpons gamle advokat Johnnie Cochran. Sammen går troikaen ut mot en platebransje de hevder er gjennomsyret av rasisme. Det går så langt at Jackson på en pressekonferanse i Harlem tirsdag ga platebransjen skylden for at han er blitt uthengt som gal, pedofil og homofil i media gjennom hele 1990-tallet. Hvorfor? Rasistisk misunnelse – Jackson har solgt mer plater enn Elvis Presley og The Beatles.


Amerikansk platebransje har mange stygge rasismehistorier på samvittigheten. Da Jackson slo gjennom med Thriller i 1982 var amerikanske tv-kanaler svært uvillige til å vise musikkvideoer med svarte artister, men i dag virker Jacksons argumenter merkelige. Eller som en fersk vits fra New York sier det: «Tegn på at verdens undergang er nær: Michael Jackson bekjemper rasisme.» Karen har ikke akkurat vært en ivrig forkjemper for borgerrettigheter tidligere, så når han nå spiller ut «rasekortet» virker det som siste utvei.

Platebransjen 2002 handler definitivt om farger, men det er grønt og rødt som er viktigst. Grønt som i dollarsedler og rødt som i regnskapstall. Og her har Michael Jackson hatt feil farge de siste årene. Invincible kostet rundt 55 millioner dollar, inkludert markedsføring, og da er et verdenssalg på seks millioner langt fra nok.
Det hjelper heller ikke at Jackson sliter med privatøkonomien. Han kjøpte rettighetene til Beatles-katalogen i 1985 for 47,5 millioner dollar og solgte halvparten videre til Sony i 1991 for 100 millioner dollar. En god handel, men noen år senere stilte Sony som garantister for et lån på 200 millioner dollar med Jacksons halvpart av Beatles-katalogen som sikkerhet.

Jackson hadde håp om at inntektene fra Invincible ville kunne nedbetale lånet, men med skuffende platesalg spekuleres det nå i om Jackson tvinges til å gi slipp på hele Beatles-katalogen. Astronomiske advokatutgifter, en avlyst verdensturné, sviktende suvenirsalg og fiasko for de planlagte «Neverland»-parkene hjelper heller ikke. Magasinet Rolling Stone spådde i vår at popkongen nærmet seg økonomisk ruin.

Samtidig går Jacksons kontrakt med Sony mot slutten, det eneste som står igjen er fire nye sanger til et kommende bokssett. Etter det må Jackson reforhandle, og med svakt salg og dagens skepsis mot megastjerner ligger Jackson dårlig an.

Og når ting går den veien høna sparker, er det god amerikansk tradisjon å legge skylden på «the man», i dette tilfelle Tommy Mottola. Michael Jackson spiller et romvesen i Men In Black II, men det er de desperate utfallene mot Sony som bekrefter at mannen ikke lenger er av denne verden.

3 kommentar

  1. […] innlegg Michael Jackson-formelenDa Michael Jackson spilte rasekortetRidderne av Dor samlet100 blinkskudd: 100 Bullets fullført Intervju: Hove-aktuelle Mike […]

  2. Det har vel aldri vært noen tvil om at Michael Jackson var ganske hjernedød.

  3. […] (Mer Michael Jackson-synsing her, her og her.) […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: