I Pondus fornærmer Frode Øverli daglig homofile, kortvokste, kvinner, tyskere og fans av Manchester United og Kiss. Hvorfor tar ingen hetsen ille opp?
(Denne teksten ble opprinnelig publisert i Aftenposten i 2004, i anledning utgivelsen av Pondus-boka Flat firer.)
Hva er det egentlig vi ler av i Pondus? En serie som vellystig driver ap med homofile, stygge kvinner, trygdemisbrukere, kortvokste og de fleste andre. Hvorfor har ingen interesseorganisasjoner slått alarm om menneskesynet i serien?
Hverdagsfordommer
– Jeg har faktisk ikke tenkt på Pondus som homofobisk. Den tar utgangspunkt i hverdagsfordommer, og gir leseren mulighet til å le av egne fordommer, sier Christian Møllerop, leder for Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i Oslo og Akershus.
Pondus’ frykt for kosete medspillere på fotballbanen, lærhomser og tøysete frisører er gjennomgående trekk i serien. Likevel opplever ikke Møllerop figurenes homofobi som plagsom.
– Pondus fremstiller fordommene på en slik måte at man må le av dem, og jeg synes bare synd på de menneskene som ikke ler av Pondus’ fordommer, sier Møllerop.
Homofile lar seg altså ikke provosere. Men hva med kvinnene? Øverli er berømt for sine stygge kvinneskikkelser, og dersom han vil understreke kvinnenes heslighet prydes de gjerne av en Ottar-tatovering.
– Vi har hengt de stygge damene med Ottar-tatovering fra Pondus opp på veggen. Vi har ikke akkurat latt oss fornærme, vi syntes heller det har vært kult og morsomt, sier Hanne Størset, leder i Kvinnegruppa Ottar i Oslo.
Hun er ingen Pondus-kjenner, men har fått med seg at Øverli kjører myten om mannevonde Ottar-medlemmer fullt ut.
– Det er faktisk flere som tror vi har Ottar-tatovering i pannen. Tegneserier kan ta ting på kornet, og Pondus gjenspeiler flere fordommer i samfunnet vi alle kan kjenne oss igjen i. Det er bedre å le av det enn å gråte, og jeg oppfatter at det blir gjort med varme.
Festlig parodi
Jokke er ikke bare jentefut uten kritisk sans, han er også blodharry Kiss-fan. Tegner Øverli et riktig bilde av Norges mange Kiss-fans?
– Pondus er festlig, og jeg liker parodien på Kiss-fans. Vi som er Kiss-fans i dag er ganske voksne, og vi ser på oss selv med en god dose selvironi, sier Lars Gøran Gustavsen, general i Kiss Army Norway.
Pondus’ kone kaller ektemannen for «kongen av fordommer», men det må da være noen som lar seg forarge? I sin tid som Pondus-redaktør sensurerte Tormod Løkling to-tre striper fra månedsbladet. Den ene handlet om dvergkasting, med Jokkes kortvokste stefar Günther i hovedrollen. Men de kortvokste lar seg heller ikke provosere
– Jeg ler godt av Pondus, og synes Günther er helt fin. Dette er humor, og det er en kjensgjerning at folk er forskjellige, sier Jeanette Breivik Skaland, leder i Norsk Interesseforening for Kortvokste.
Günther er ikke bare kortvokst. Han er også tysk, med forkjærlighet for Derrick, tysk kokekunst og lærklær. Kanskje noen lar seg fornærme av denne fordomsfulle fremstillingen av tysk kultur.
– Vårt syn på Tyskland er preget av fordommer, og Pondus tar klisjeene litt ved roten, sier Åse Frivold Sørheim, daglig leder for Nasjonalt ressurssenter for tysk.
Null kritikk
Ingen skepsis her heller, men hva med seriemiljøet? Elsker alle Pondus her? Vi tok en telefon til Erik Falk, forlagssjef i Jippi Forlag og selverklært stripehater.
– Pondus er en veldig bra serie i sin genre, og har absolutt sine kvaliteter. Siden jeg er en av de mest profilerte stripemotstandere bør jeg finne noe kritisk å si, men nei, sier Falk.
I et siste desperat forsøk på å finne noen ukvemsord ringer vi Marius Silseth, styreleder i Manchester United Supporters Club, Scandinavian Branch. Pondus er rabiat Liverpool-fan, og hans store drøm er nedrykk for erkefienden.
– Pondus har jeg kjøpt siden serien begynte, og de artigste stripene er nettopp de der Pondus hater Manchester United. Det er mange Liverpool-supportere som er akkurat som Pondus. Vi var sånn på 1980-tallet selv, da Liverpool vant alt. Jeg tror Øverli kan gå så langt han bare vil med Man. U-vitsene.
– Det eneste måtte være om Manchester United faktisk rykket ned, og vitsingen fortsatte?
– Det er vel omtrent like stor sjanse for at månen detter ned, i alle fall i forhold til det vi så spillemessig da vi vant over Liverpool mandag, ler Silseth.
12 svar på “Pondus: Kongen av fordommer”
Jøss. Jeg har lurt på det samme, og er nesten litt skuffet over at ingen blir fornærmet. Tror du de snakker sant, eller vil de bare ikke innrømme det?
Og hvis det er ingen som blir litt fornærmet, hva er det egentlig leserne ler av? (Jeg synes Pondus er kjedelig, så jeg vet ikke.)
jeg lo av pondus da jeg var atten
så ble jeg eldre
det ble ikke pondus
i alle fall ikke i nevneverdig grad (all den tid jeg ca ikke har lest pondus på flere år kan jeg vel ikke uttale meg skråsikkert)
men ja, jeg har tenkt det samme selv. kanskje særlig sia jeg faktisk kjente litt på den fornærmede følelelsen. eller, den var vel mer provosert, når jeg tenker meg om. antagelig fordi jeg, etter å ha lest en artikkel i Bøygen eller ei avis eller hva det nå var, innså hva det var med Pondus som ga meg en litt ekkel bismak i munnen, som når du ler av noe du innerst inne ikke syns er så morsomt, men alle andre ler så du ler med likevel, overflatisk.
oh well. to each his own.
[…] we go: (Mer om Pondus her, her , her , her og her.) […]
[…] Topp innlegg Heavy metal-minnerMy interview with Ringo's drummer: Gregg BissonetteBon Jovi: Bruce Springsteens tomsete nevøerR&b-prinsessen RihannaNorsk hiphop-leksikonBøkene mineGlem norsk krim – Les en hardkokt tegneserieDa Prince spilte i Oslo konserthusDa Irie Darlings ble lurt trill rundtPondus: Kongen av fordommer […]
[…] og fin”. Og ordet “skroting” har jeg aldri hørt noen bruke utenfor tegneseriene Pondus og Ernie [2011-kommentar: Nei, jeg hører ikke på […]
[…] den ene siden har vi Frode Øverlis moderne klassiker Pondus som nå har fått sin andre bokserie, Eliteserien, mens vi i det andre hjørnet finner en urnorsk […]
[…] norske avisstripesuksessen for Pondus var Håkon Aasnes’ Seidel og Tobram? Mer om Pondus her, her, her, her, her og […]
[…] sine humorblader av typen Tommy og Tiger’n [2013-kommentar: Her legges altså grunnlaget for Pondus og […]
[…] annet for überråneren Wunder-Bjarne fra Holmestrand. Men der Øverli har skutt gullfuglen med Pondus sliter Ostad med å finne formen med stripeserier etter […]
[…] «Riskhospitalet» som er best, selv om den foreløpig ikke når opp mot Øverlis egen Pondus. Den og de andre norske seriene er greie som tilleggsserier i et hefte, men holder ikke som […]
[…] om Pondus her, her, her, her, her, her og […]
[…] Pondus nr. 10, årets siste utgave av bladet, har jeg et fem siders intervju med Kristian Krohg-Sørensen […]