Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 4

A-magasinet sprenger grenser med Harald Stanghelles doble samtalebildebyline i halvfigur og farger over fire spalter.

byline240

For å veie opp mot den årlige serien «underbetalte sommervikarer snakker med folk du aldri har hørt om» har A-magasinet en ny flott serie for sine lesere i sommer: «Den gode samtalen». Jeg siterer: «Fem profilerte Aftenposten-medarbeidere har valgt seg hver sin samtalepartner.»

«Samtale» er journalistspråk for saker der man innbiller seg at intervjueren er vel så interessant som intervjuobjektet, og ofte er journalistens spørsmål lengre enn svarene (ikke her heldigvis). «Samtale» innebærer også at man slipper slitsomme ting som å redigere intervjuet noe særlig, man slipper å bryte opp sitatene med kjedelig brødtekst, man slipper å snakke med andre kilder og man slipper å grave fram artige scener fra intervjuobjektets fortid. Her er det bare å bestille lunsj, skjenke opp Farris, skru på båndopptageren og skravle i vei. Den klart kjedeligste biten er å skrive av intervjuet fra båndet etterpå, men her har Stanghelle heldigvis fått hjelp. For saken er «referert av Ingvill Bryn Rambøl».

Anyway, i de fleste samtalesaker tar man stort sett bare bilder av intervjuobjektet. Unntaket er Morgenbladet-samtalen, men siden dette er avskrift av et faktisk arrangement med publikum til stede, blir dette noe annet. Men A-magasinet tror altså at vi er vel så interessert i politisk redaktør Harald Stanghelle som hans samtalepartner Roy Jacobsen, så da ender vi opp med bylinenynyskapningen «samtalebyline i farger».

Vi får intet mindre enn to bilder av Stanghelle og Jacobsen på Ekebergrestauranten: Ett stilisert og oppstilt bilde der duen poserer som en gjenforent og grånende synthduo foran hvite vegger. Og et actionbilde der Stanghelle lar farrisen hvile og babler i vei, mens Jacobsen konsentrerer seg om skjære opp maten sin. Som om ikke dette var nok, får vi også to intense nærbilder av hver av samtalepartnere.

Jeg kan nesten ikke vente på resten av serien. Drikker Hilde Haugsgjerd gul eller grønn farris? Hvor vil Knut Olav Åmås invitere Jonas Gahr Støre på lunsj? Hvordan sjonglerer Ola Storeng kniv, gaffel og kritiske spørsmål til Erik Reinert? Og hvordan vil Liv Skotheim kle seg når hun skal samtale med selveste Herbjørg Wassmo? Følg med, følg med…

Men jævla bra byline, Harald Stanghelle!

Flere jævla bra bylines her, her og her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

7 svar på “Jævla bra byline 4”

Nydelig observert, analysert og skrevet! Aftenposten er på ville veier for alle andre enn den trofaste eldre garde på Frogner og Ullern. Kanskje Vinderen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..